Missä viipyvät hallituksen päätökset tapahtumien avaamisesta? Ministereiltä ei saatu tiukkaa konkretiaa – "Toivottavasti se tapahtuu mahdollisimman pian"

Suomessa todettu 259 uutta koronatartuntaa – tartuntamäärien lasku on pysähtynyt 4:20
Video: Suomessa todettu 259 uutta koronatartuntaa – tartuntamäärien lasku on pysähtynyt

Tapahtumien avaaminen nousi eduskunnan kyselytunnilla puheenaiheeksi. Ministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi esittäneensä rajoituksiin merkittäviä helpotuksia, muttei avannut tarkasti, mistä niiden eteneminen kiikastaa.

Useat hallituksen ministerit ovat tällä viikolla puhuneet tapahtumien rajoitusten purkamisen puolesta. Myös oppositio tarttui tähän eduskunnan kyselytunnilla.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vaati toissapäivänä Twitterissä, että kulttuuri-, urheilu- ja tapahtumarajoitukset käsiteltäisiin hallituksen neuvotteluissa perusteellisesti.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ihmetteli tänään kyselytunnilla, kritisoiko Saarikko itseään ja kuka ylipäätään on syypää siihen, ettei tilannetta ole hoidettu kuntoon.

Ministeri Saarikko vastasi syypään olevan korona. Saarikko sanoi kuitenkin myös olevansa yhä samaa mieltä siitä, että tapahtumien tilanne on epäreilu.

Baarin terassi saa olla täynnä väkeä, kun jalkapallostadionille ei suuressa osassa Suomea pääse kukaan. 

– Nykyisillä rajoituksilla sinne mahtuu hallituksen viisikko ja ministeri Kiuru, eikä muita voi tulla, Saarikko vitsaili keskustelun aikana.

Kiuru on esittänyt merkittäviä helpotuksia rajoituksiin

Saarikko, pääministeri Sanna Marin (sd.) tai perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eivät esittäneet kyselytunnilla erityisen konkreettisia vastauksia siihen, miksei tapahtumarajoituksia ole päästy purkamaan tällä viikolla.

Marinin mukaan hybridistrategiaa päivitetään parhaillaan, ja asia tuodaan hallituksen neuvotteluihin, kun se on valmis.

– Toivottavasti se tapahtuu mahdollisimman pian, Marin sanoi.

Kiuru sanoi esittäneensä tällä viikolla hallituksen sisällä merkittäviä helpotuksia tapahtumarajoituksiin.

Toistaiseksi Kiuru ei täsmentänyt, minkälaisia rajoituksia hän on esittänyt tai koska ne voisivat tulla voimaan.

– Se on selvää, että tämä korona ei kunnioita hallituksen exit-strategiaa, Kiuru muistutti.

"Mikäköhän taho se tekisi nämä muutokset?"

Juuri jalkapallostadionien tilanne nousi kyselytunnilla esimerkiksi epäonnistuneista rajoituksista.

Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toivoi stadionien lohkoamiseen ja turvaväleihin perustuvaa mallia, jonka kautta stadioneille voitaisiin päästä katsojia.

Ministeri Saarikko sanoi kannattavansa lohkoajattelua ja myös sitä, että ulko- ja sisätiloja käsiteltäisiin tapahtumarajoituksissa eri tavoin.

– Mikäköhän taho se tekisi nämä muutokset? kuului välihuuto oppositiosta tämän jälkeen.

Neuvottelut tapahtuma- ja kulttuurialan avaamisesta ovat edelleen kesken hallituksen sote-ministeriryhmässä. Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole antanut pohjaesitystä sote-ministeriryhmälle.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen muut puolueet ihmettelevät ministeri Kiurun ja hänen ministeriönsä viivyttelyä. Sote-ministeriryhmä jatkaa keskustelua asiasta huomenna.

Lue myös:

    Uusimmat