Missä ovat Tampereen raiskausvyyhtiin sotkeutuneet kuubalaiset lentopalloilijat? Osa on jatkanut uraansa kaikessa hiljaisuudessa, osa taas on kadonnut julkisuudesta täysin

1:08
Näin tapauksesta uutisoitiin vuonna 2016.

Kaikki kuubalaiset lentopalloilijat, jotka saivat tuomion Tampereen Ilves-hotellissa tapahtuneesta raiskaustapauksesta ovat poistuneet Suomesta. Osa jatkaa lentopallouraansa joukkueissa ympäri maailmaa.

Pelaajat eivät kuitenkaan ole paistatelleet julkisuudessa. MTV Uutiset päätti selvittää, mitä pelaajat tänä päivänä tekevät. Se osallistui odotettua hankalammaksi, ja suurin osa heidän tuomion jälkeistä elämäänsä koskevista tiedoista on peräisin sosiaalisesta mediasta.

Rikoksista tuomitut miehet johdonmukaisesti kielsivät syyllistyneensä rikoksiin.

Pitkän rangaistuksen saanut rakensi uraa Italiaan

Pisimmän tuomion Tampereen Ilves-hotellin tapahtumista sai Osmany Santiago Uriarte Mestre, joka sai törkeästä raiskauksesta neljä vuotta vankeutta.

– Minun tietoni mukaan hän on vapautunut ja palannut kotiin. Vankeusajan loppuvaiheessa en ollut hänen kanssaan yhteydessä, miestä oikeudessa avustanut asianajaja Kaarle Gummerus kertoo MTV Uutisille.

Kesäkuussa italialaislehdet kirjoittivat, että Uriartella olisi ollut käynnissä neuvottelut pelaamisesta italialaisjoukkue Bluevolley Calzedoniassa Veronassa.

Uriarten kerrottiin oleva lähellä sopimusta veronalaisten kanssa ja sen huhuttiin olevan viisivuotinen. Italian lentopalloliigan sivuilla Uriarten nimi näkyy Calzedonian pelaajalistalla, mutta merkinnällä inattivo, ei aktiivinen. Muita tietoja miehestä ei löydy. 

Myös MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä tarkasti. Uutiset oli paikalla oikeudenkäynnin alkaessa, mutta itse oikeudenkäynti pidettiin suljetuin ovin. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:24

Lehti: Palasi juhlittuna Kuubaan

Rolando Cepeda Abreu, joka tuomittiin raiskauksesta 2 vuoden 6 kuukauden rangaistukseen, sai Kuubassa tämän vuoden alussa sankarin vastaanoton, ainakin mikäli paikallisen median uutisointiin on luottaminen.

Viime viikolla uutisoitiin, että 29-vuotias Cepeda Abreu on tehnyt sopimuksen Turkkiin, jossa hän pelaa İnegöl Belediyespor -joukkueessa.


"Teen sitä, mistä pidän kaikkein eniten"

Osan uran kerrotaan jatkuneen Etelä-Amerikassa. Esimerkiksi pakottamisesta seksuaaliseen tekoon 1 vuoden 3 kuukauden rangaistuksen saanut Abrahan Alfonso Gavilán on pelannut viime ajat Brasiliassa.

Gavilánin joukkue on Minais Geraisin osavaltiossa sijaitseva Lavras Vôlei.

– Olen taas aktiivinen ja teen sitä, mistä pidän kaikkein eniten elämässä, Gavilán itse on todennut kolmen kuukauden takaisessa Facebook-päivityksessään:


Lentopalloilee Serbiassa?

Törkeästä raiskausesta 3 vuoden 6 kuukauden tuomion saanut Ricardo Calvo Manzano oli raiskauksen tapahtuma-aikana värvätty Kreikkaan Thessalonikialaiseen PAOK Volley -seuraan.

Manzano asianajaja Tapio Pihlaja kertoo, ettei kommentoi päämiehensä myöhempiä liikkeitä tai tekemisiä julkisuuteen.

Virallisia tietoja miehen peliuran jatkumisesta ei ole, mutta Facebookin mukaan hän näyttää pelaavan Serbiassa. Sama tieto on myös Calvo Manzanon Linkedin-profiilissa


Toiselle syyttömälle jättikorvaukset, toinen jäi tyystin ilman

Luis Tomas Sosa Sierran käräjäoikeudessa saama tuomio törkeästä raiskauksesta kaatui hovioikeudessa. Hänen kerrottiin yöpyneen muutaman päivän asianajajansa luona, minkä jälkeen hän palasi Havannaan.

Mies ehti istua vankilassa vuoden ajan, ja hänelle maksettiin lähes 200 000 euron korvaukset syyttömänä vankilassa vietystä ajasta. Korvaushakemuksessa korvauksia perusteltiin muun muassa sillä, että miehen ura tuhoutui osittain esimerkiksi siksi, että Argentiinaan jo tehty pelaajasopimus ei toteutunut.

Hänen myöhemmästä peliurastaan ei ole tietoa.

Dariel Albo Mirandan syytteet hylättiin jo käräjäoikeudessa. Miehen kerrottin harkinneen korvauksien hakemista tutkintavankeudessa istumastaan ajasta, mutta valtiokonttorin mukaan tällaisia korvauksia ei kuitenkaan ole haettu eikä saatu. Myöhemmin asiassa oli haettu korvausta syyttäjän toimiin liittyen, mutta nämä eivät tuottaneet tulosta. 

Tämän asianajaja Pirkka Lappalainen kertoo, ettei hänellä ole enää lausuttavaa miehen asioihin.

Mirandan peleistä ei kuitenkaan ole tietoa. Hän on pelannut argentiinalaisessa joukkuesssa UNTREF Vóley 2017–2018 välillä.

Vuoden 2018 alussa kerrottiin hänen lopettaneen sopimuksen argenttiinalaisessa yliopistojoukkueessa.


Kukaan raiskauskohuun sotkeutuneista ei tiettävästi pelaa Kuuban nykyisessä kansallisessa lentopallojoukkueessa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja kertoi tuoreeltaan rikosepäilyn jälkeen muun joukkueen olevan järkyttynyt tapahtuneesta. Hän myös kehui Kuuban suurlähetystöä yhteistyöstä asian selvittämisessä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja