Missä on maailman puhtain ilma? Trumpin mukaan Yhdysvalloissa, WHO:n mukaan Suomessa

Yhä useampi huomio ilmastonmuutoksen 1:59

Perjantaina presidentti Donald Trump väitti puheessaan, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma, koska maa vetäytyi viime vuonna Pariisin ilmastosopimuksesta. Yhdysvalloissa hengitysilma on toki suhteellisesti hyvä, mutta maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ei paras.

Ilmatieteen laitos kertoi viime toukokuussa WHO:n lukuihin nojaten, että Suomessa pienhiukkasten pitoisuus kuutiometriä kohden on maailman pienin. Suomessa pienhiukkasia kuutiometrissä on noin kuusi mikrogrammaa. Heti perässä ovat Viro, Ruotsi, Kanada ja Norja. Yhdysvallat on listalla kahdeksantena.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa pienhiukkasten pienempien pitoisuuksien osalta luvut ovat vuosilta 2014-2016. WHO:n mukaan tavanomainen lukujen kokoamisajanjakso ja julistusväli on kahdesta kolmeen vuotta.

WHO:n nettisivuilla on myös luvut maittain vuodelta 2016. Taulukossa on erikseen pitoisuudet maaseudulla ja kaupungeissa, ja maassa kokonaisuutena.

Sen mukaan Suomen kokonaisluku on 5.9 mikrogrammaa kuutiometrissä. Yhdysvaltojen luku on 7.4. 

Suomea pienempi luku on Uudessa-Seelannissa, 5.7, ja Bruneissa Borneolla Kaakkois-Aasiassa, 5.8.

Islanti ja Ruotsi ovat samassa luvussa Suomen kanssa. Kanadassa pitoisuusluku on 6.5, Virossa 6.7 ja Norjassa 7.0.

WHO:n sivuilla on lisäksi lukuja ja grafiikkaa erityisesti pienhiukkaspitoisuuksista kaupungeissa.

Niissä kärkimaat ovat samoja kuin koko maan kohdalla pitoisuuksia mitatessa, Suomi ei kuitenkaan puhtaimpana kaupunki-ilmasta puhuttaessa.

Lue myös:

    Uusimmat