Mainos

Missä he ovat nyt: Super-jäätelöä mainostanut "Boogie" Mustonen: "Olisin halunnut onnellisen lopun"

Mitä kuuluu Super-jäätelöä mainostaneelle kehonrakentajalle?

Valikoimista poistunut Super-jäätelö on tekemässä paluun kauppojen pakastealtaisiin. Tänä vuonna tulee myös kuluneeksi tasan kaksikymmentä vuotta legendaarisen jäätelömainoksen kuvaamisesta.

Mainoksen päätähti Jari Matti ”Boogie” Mustonen ei päätynyt mainokseen aivan perinteistä kautta. Kun helsinkiläisessä mainostoimistossa ei oltu tyytyväisiä koekuvauksissa käyneisiin lihaskimppuihin, toimistosta otettiin yhteyttä Kehonrakennusliittoon, josta suositeltiin Mustosta mainoksen päätähdeksi.  

– Minulle soitettiin ja olin silleen, että pitäisikö tästä nyt Helsinkiin lähteä. En nimittäin pidä yhtään matkustelusta. Jotenkin ne sai minut kuitenkin höynäytettyä, Mustonen muistelee.

– Siellä ne ihastuivat heti lookiini ja savolaiseen, lempeään maajussimeininkiin.

Mainosta lähdettiin kuvaamaan Lissaboniin yli kahdenkymmenen henkilön voimin. Keväinen viikonloppu oli Suomessa helteinen, mutta Portugalissa oli Mustosen mukaan todella kylmä ja koko kuvausryhmä paleli. Kylmästä ilmasta huolimatta kuvausryhmä ei tyytynyt vähään, vaan kohtaukset otettiin uusiksi kymmeniä kertoja. Lopullinen mainos on koottu yhteen lyhyistä pätkistä.

Supermies voit olla myös sisäisesti, mainos julisti. Tältä mainos näytti:

Lihotuskuurille ennen kuvauksia 

Mainoksessa Mustonen kävelee hiekkarannalla kohti jäätelökioskia lihaksia pullistellen. Jäätelönmyyjänä toiminut nainen ei kuitenkaan lämpeä bodarille, vaan hymy irtoaa vasta laihemman miehen tullessa paikalle. Mainoksen lopussa Mustonen jää itkemään kohtaloaan.

– Kävellessä piti hyväillä itseään niin kuin tyhmät bodarit tekee. Monia muita ja itseänikin se ällötti, Mustonen nauraa.

Mainostoimiston mielestä kehonrakennuksen EM-kisoihin valmistautunut Mustonen oli tavalliselle kansalle liian tiukassa kunnossa, joten hänet pistettiin lihotuskuurille. Neljän kuukauden ajan kisadieettiä noudattanut Mustonen joutui siirtymään pariksi viikoksi roskaruokalinjalle, mikä ei ollut miehelle helppo paikka.

– Aloin kuitenkin syömään, ja sitten he olivat siellä tyytyväisiä, kun olin hieman pehmeämmän näköinen, tavalliselle ihmiselle inhimillisempi. Olihan se itselle shokki, että nyt kunto meni. Heti kun tultiin takaisin Suomeen, jatkoin dieettiä ja EM-kisoissa meni niin hyvin, että tulin kolmanneksi. Se oli kyllä ihan kiva vuosi se 1997, Mustonen muistelee.

Myös jäätelömainoksesta tehty juliste aiheutti miehelle kauhistusta; lihaksia oli pehmennetty kuvankäsittelyn avulla.

– Olin kauhuissani siitä, että olenko noin löysä!

Jos Mustonen olisi saanut itse päättää, hän olisi tehnyt mainokselle jatkoa.

– Nyt jäin mainoksen lopussa itkemään, mutta olisin halunnut, että oltaisiin laihan pojan kanssa lopussa syöty yhdessä jäätelöä. Olisin halunnut onnellisen lopun, Mustonen toteaa.

Vaikka Super-jäätelö oli miehen ensimmäinen mainos, se ei suinkaan jäänyt viimeiseksi. Mustonen on nähty myöhemmin muun muassa Videofirma Makuunin mainoksissa.

Takana peräti 50 kehonrakennuskisaa

Kaikki tuntevat nimen Boogie, mutta harva tietää miehen oikeaa nimeä, Jari Mattia. Boogie-lempinimi on peräisin vuodelta 1988, jolloin mies esiintyi Oulussa Pohjois-Suomen avoimissa kisoissa. Juontajana toiminut Kari-Pekka ”KP” Ourama nimesi "boogimaisesti" esiintyvän miehen Boogieksi, ja näin nimi jäi elämään. Aluksi lempinimi kauhistutti miestä itseään.

– Mutta se on ollut poikkeava nimi ja poikinut lisää keikkoja. Siitä on ollut hyötyä elämässä, Mustonen kuitenkin toteaa.

– Suomessa ei ole olemassa sellaista käpykylää, jossa en olisi käynyt vähän viuhahtamassa, hän lisää.

Kiekonheitosta ja kuulantyönnöstä lähtenyt kehonrakennusura on vienyt miestä mukanaan lukuisiin kilpailuihin. Mustonen on osallistunut uransa aikana peräti 50:een kehonrakennuskisaan ja 40:een voimamieskisaan sekä harrastanut show-painia. Aktiiviuransa aikana mies on voittanut muun muassa seitsemän Suomen mestaruutta IFBB:n kisoissa ja kaksi EM-kultaa ja 2 MM-hopeaa WPF-liiton kisoissa.

Totisten kisojen lisäksi Mustonen on osallistunut myös eukonkannon ja oluttynnyrin pyörittämisen SM-kisoihin. Nykyisin mies työskentelee viikonloppuisin järjestyksenvalvojana hotelli Vesileppiksessä.

53-vuotias mies on ehtinyt elämänsä aikana paljon, mutta onko jotain jäänyt vielä saavuttamatta?

– Jos pääsisi kuussa käymään ja tykillä ampumaan, Mustonen nauraa.

Kilpailuvietti peräisin lapsuudesta 

Mustosella on hyviä muistoja myös legenda Tony Halmeesta. Halmeen voitettua Pyövelinä tunnetun Jukka Järvisen, kukaan ei enää halunnut otella häntä vastaan, joten Halme päätti ottaa yhteyttä Mustoseen. Lisenssin saatuaan Halme ja Mustonen järjestivät ottelun, joka keräsi Helsingin jäähallin täyteen katsojia.

– Saatiin koko halli täyteen, ja vaikka hävisin, sain tämän jälkeen keikkoja aina Tonyn lämmittelijäottelijana. Koko homma oli meidän suunnitelmaa, Mustonen paljastaa.

Vaikka aktiiviura on jo takana päin, voimailu ei kuitenkaan ole täysin mennyttä maailmaa. Mies treenaa vielä nykyisinkin neljä kertaa viikossa.

– Sen verran, ettei tuuli kaada ovella, Mustonen toteaa tämänhetkisestä kunnostaan.

Bodauksen lisäksi uutena harrastuksena Mustosen elämään on tullut keilaus. Täysin leikkimielisesti mies ei keilaustakaan harrasta, vaan maagisen 240 pisteen rajapyykin saavutettuaan hän aikoo lähteä kilpailemaan.

Maalaiskasvatuksen saanut Mustonen kertoo olevansa ihmisläheinen henkilö, joka tykkää kuunnella ihmisten elämäntarinoita ja juttuja. Kaksi syöpätaistelua läpikäynyt ja munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä Mustonen pyrkii nykyisin nauttimaan joka ikisestä hetkestä.

– Mottoni voisi olla; tee tänään, äläkä huomenna. Elä hetkessä. 

***

Treenivinkkejä löydät videoilta:

0:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.