Mainos

Missä he ovat nyt: Maajoukkuefutaajasta tuli lentäjä – ei katkera Hjallis Harkimolle

Petri "Kossu" Helin pelasi jalkapalloa ammatikseen Englannissa Stockportissa vuonna 2002, kun miehen puhelin soi. Soittaja oli Hjallis Harkimo, joka halusi Helinin FC Jokereihin ja tarjosi pelipaikan lisäksi työtä seuran johdossa "loppuelämäksi".

Jokereiden jalkapallotarina jäi kuitenkin lyhyeksi, ja nykyään Helin lentää suomalaisia aurinkoon.

Helin oli kärsinyt vuosien varrella loukkaantumisista ja oli jo alkanut pohtia elämäänsä jalkapallouran jälkeen. Hän päätti tarttua Harkimon ehdotukseen ja irtisanoi sopimuksensa Stockportin kanssa.

- Sain siinä vaiheessa vielä tarjouksia muun muassa Skotlannista. Lopetin kansainvälisen urani, koska halusin katsoa eteenpäin jalkapallon jälkeen, Helin toteaa.

Edessä ei kuitenkaan häämöttänyt auvoisa loppuelämä menestyksekkäänä seurapomona. Harkimo lopetti Jokereiden jalkapallotoiminnan jo maaliskuussa 2004, jolloin HJK osti seuran toiminnan saaden samalla farmijoukkueelleen Klubi04:lle paikan Kakkoseen.

- Totta kai tiesin Jokerien taloudellisen tilanteen ja sen, millaista tulosta seura tekee. Tiesin, että futis oli Jokereille "riippakivi". Lopullinen päätös oli minulle kuitenkin yllätys, Helin muistelee.

- Jokerit ja Hjallis eivät hoitaneet tapahtunutta aluksi minun suhteeni hyvin. Hjallis seisoi lopulta sanojensa takana, vaikka häntä pitikin potkia persuksille. Hän ei siis pystynyt järjestämään minulle loppuelämän työtä, mutta saimme sopimuksen aikaan. Lähdimme eri teille hyvillä mielin. Olemme edelleen erittäin hyvissä väleissä, eikä minulle jäänyt mitään hampaankoloon.

 

Huippuseuran alasajo ei valitettavasti ole Suomessa ainutlaatuinen tapahtuma. Espoolainen jääkiekkojoukkue Blues taisteli aikansa tuulimyllyjä vastaan, ennen kuin konkurssi-ilmoitus tuli vajaa viikko sitten. Jalkapallon puolella FC Honka menetti liigalisenssinsä vuosi sitten.

- Jalkapallossa joukkueilla oli todella vaikeaa jo 2000-luvun alussa, edes HJK ei tehnyt merkittäviä tuloksia. Se on rankkaa hommaa. Rahaa ei vaan saa revittyä mistään. Suomella menee taloudellisesti surkeasti, joten sponsorointi on ensimmäinen asia, mistä yritykset karsivat. Suomessa on hankala pyörittää urheiluseuraa, niin se vain on.

- Nostan todella paljon hattua HJK:lle ja Aki Riihilahdelle siitä, kuinka he ovat saaneet toimintansa pyörimään, Helin kehuu.

Uusi ura aukeni taivaalle

Helin ehti pelata urallaan vuosien 1988-2003 aikana 234 Suomen pääsarjaottelua sekä ulkomailla Englannissa, Tanskassa ja Turkissa. Hän kuului Suomen A-maajoukkueeseen vuosina 1992-2002 pelaten 27 ottelua.

Ura jalkapalloviheriöillä ja Jokereiden toimitusjohtajana olivat nyt takana, ja jotain uutta oli keksittävä.

- Tuijottelin kattoa pari kuukautta ja mietin mitä tekisin. Olisin voinut jatkaa futiksen parissa, vaihtoehtoja oli. Minulle vain tuli fiilis, että halusin opiskella jotain. Lukio oli mennyt vain jalkapalloa pelaten.

- Pesti Jokereissa loppui niin yllättäen, että kyllästyin jalkapalloon. Olin myös pettynyt. Olin mielestäni antanut lajille paljon. Istuin Jokereissa ympäripyöreitä päiviä ja murehdin asioita, joiden ei olisi pitänyt olla minun murheitani. Halusin olla jotain muuta kuin tyhmä jalkapalloilija, hän nauraa nyt.

Nyt, 12 vuotta myöhemmin, Helin viettää pääsiäistä Suomen Lapissa lasketellen. Uusi ura on löytynyt jalkapallomaailman ulkopuolelta.

- Kaverini lensi Finnairilla ja ehdotti ammattia minullekin. Ajatus jäi kytemään takaraivoon, ja aloin kysellä mitä työhön kuuluu. Koulu on todella kallis ja halusin tietää, mitkä mahdollisuuteni työllistyä ovat. Tein riskiarvioinnit ja aloitin kaksivuotisen koulun heti syksyllä 2004.

- Esimerkkejä siitä, kuinka huippu-urheilijat jäävät uransa jälkeen tyhjän päälle, on lukemattomia. Minulle kävikin sitten niin, että koulu vei kaiken aikani. Se oli niin mielenkiintoista ja intensiivistä, että futis jäi täysin taka-alalle.

Veikkausliiganousija on tuttu seura

Helin toimii lentäjänä Thomas Cook -nimisellä yhtiöllä. Suomessa konsernin omistaa Tjäreborg, eli Helin lentää heidän lomalentojaan.

Aiemmin kaiken vapaa-ajan täytti jalkapallo, mutta nyt tilalle on tullut hieman eksoottisempi harrastus.

- Innostuin pari vuotta sitten kitesurfingista [leijasurfauksesta]. Ennen hain lomilla aurinkoa ja lämpöä, nykyään aurinkoa, lämpöä ja tuulta. Olin juuri tammikuussa kolme viikkoa Sansibarilla. Syyskuussa olin Brasiliassa ja vuosi sitten viisi viikkoa Barbadoksella.

Toki Helin edelleen seuraa myös jalkapalloa. Hän pelasi jo Jokereiden edeltäjän eli PK-35:n riveissä. Seura nousi kaudeksi 2016 Veikkausliigaan nimellä PK-35 Vantaa, ja joukkuetta valmentaa Helinin vanha tuttu Shefki Kuqi.

- Yksi jengi lisää pääkaupunkiseudulle tuo aina uutta mielenkiintoa. Näin heiltä viime vuonna muutaman pelin, ja he pelaavat hyvää fudista. Espanjalaiset vahvistukset ovat tuoneet erilaista pelityyliä.

Mistä lempinimi Kossu?

Petri Helin tunnetaan siis lempinimellä Kossu. Löytyykö yhteys kenties suomalaisesta perinnejuomasta?

- Minua kutsuttiin lapsuudessa "Riveksi" ja sen aikaiset ystäväni käyttävät sitä nimeä vieläkin. HJK:n edustusjoukkueessa oli jo yksi "Rive", eli Huuhkajien valmentajana nykyään toimiva Markku Kanerva. Minä siis nuorempana tarvitsin uuden nimen.

- Satuin olemaan juuri silloin iltapäivälehden kuvassa penkkariasussa, ja kuvateksti oli "Loikka kohti kosmosta". Olin sitten aluksi Kosmos, mutta siitä tehtiin lyhenne "Kossu". En ole hirveän iloinen lempinimestä, sillä kaikki vetävät aina väärät johtopäätökset, Helin nauraa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.