"Minulla on vakavaa kerrottavaa, mutta pelkään, että suutut" – Lauran 10-vuotias tyttö sai kännykkäänsä kuvan miehen sukuelimestä ja tappouhkauksen

Mies lähetti Jennalle, 10, alapääkuvan somessa: Uhkasi tappaa, jos ei saa vastakaikua – äiti kertoo nyt tyttärensä tarinan 10:16
Mies lähetti Jennalle, 10, alapääkuvan somessa: Uhkasi tappaa, jos ei saa vastakaikua – äiti kertoo nyt tyttärensä tarinan

Laura Vesa sai äskettäin tietää kymmenvuotiaan tyttärensä joutuneen netissä seksuaaliväkivallan kohteeksi. Tytön rohkeus kertoa asiasta, joka koskettaa monia lapsia ja nuoria, on kerännyt paljon kiitosta.

Viime viikon perjantaina Laura Vesa ja hänen 10-vuotias tyttärensä Jenna menivät yhdessä saunomaan. Lauteilla istuessaan tytär sai sanotuksi jotain, mikä oli painanut hänen mieltään jo pidempään. 

– Jenna sanoi, että ”minulla olisi sinulle vakavaa kerrottavaa, mutta pelkään, että suutut”. Sanoin, että ei äiti suutu. Sinä tiedät, että voit kertoa minulle mitä vaan, Laura kuvailee viikon takaisia tapahtumia.

Jenna kertoi, että hänelle oli lähetetty Likee-sovelluksessa talven aikana useita ahdistavia viestejä sekä kuva miehen sukuelimistä.

Viestien ja kuvan lähettäjä oli Likee-sovelluksessa uhannut tappavansa tytön, jos tämä ei lähettäisi alastonkuvaa itsestään. Lisäksi tekijä oli kieltänyt kertomasta asiasta kenellekään aikuiselle.

Laura hämmentyi, järkyttyi ja tunsi vihaa tekijää kohtaan. Tyttärelleen hän vakuutti, että mitään hätää ei ole. 

Kun Laura seuraavana yönä ei saanut unta, hän soitti Rikosuhripäivystykseen ja sai neuvoja asian käsittelemiseen. Maanantaina äiti ja tytär menivät yhdessä poliisilaitokselle tekemään rikosilmoituksen.

"Meillä kaikesta pystyy puhumaan ja kertomaan"

Koska Jenna oli pelästynyt tekijän lähettämiä viestejä ja valokuvaa, hän oli poistanut ne puhelimestaan. Tutkinnan edistyminen riippuu paljon siitä, saadaanko viestejä pelastettua.

Asia vaivaa Jennaa edelleen ja varjosti myös tytön 11-vuotissynttäreitä tämän viikon alussa.

– Nämä ovat asioita, joita ei todellakaan haluaisi kenenkään lapsen kokevan, Laura sanoo.

Jenna oli huolissaan siitä, että kaikki eivät ehkä uskalla kertoa äideilleen tai isilleen vastaavanlaisista tapahtumista. Tietoa levittääkseen äiti ja tytär päättivät tehdä aiheesta Facebook-päivityksen. Siihen oli tullut perjantaihin mennessä lähes 500 kommenttia, 3 400 tykkäystä ja 2 800 jakoa.

– Olen lukenut viimeiset kaksi vuorokautta Jennalle niitä kommentteja. Ihmiset ovat kehuneet, kuinka hieno ja reipas tyttö hän on. Kaiken tämän keskellä se on tuonut Jennalle hymyä ja itsevarmuutta.

Viimeiset kahdeksan vuotta kolmen lapsen yksinhuoltajana ollut Laura uskoo, että perheen lapsille pienestä pitäen opetettu avoimuus auttoi Jennaa nytkin avaamaan suunsa.

– Meillä on aina ollut sellaiset välit, että kaikesta pystyy puhumaan ja kertomaan äidille, oli ihan mikä tilanne tahansa. 

Lauran vinkki muille vastaavanlaiseen tilanteeseen joutuville vanhemmille on, että vaikka itselle tulisi kova tunnemyrsky, lapselle ei missään tapauksessa kannata suuttua.

– Vaikka se lapsi olisikin laittanut jonkun kuvan tai vastannut viesteihin, niin se ei ole koskaan sen lapsen vika, vaan sen ihmisen, joka on siellä toisessa päässä. 

Muillekin rohkeutta kertoa

Lauran käytössä on tähänkin asti ollut Family Link -sovellus, jolla hän on pystynyt esimerkiksi seuraamaan lastensa puhelimiin ladattavia sovelluksia. Tulevaisuudessa hän aikoo valvoa puhelimenkäyttöä entistäkin tarkemmin.

– Jenna kinusi tätä kyseistä Likee-sovellusta yli puoli vuotta. Keskustelimme silloin, että saan katsoa ne videot ja mitään tyhmiä videoita ei tehdä. Mutta ei minulle tullut pieneen mieleenkään, että sieltä tällaisia viestejä tulisi. Jotenkin en vain ollut tajunnut, Laura sanoo.

Laura toivoo, että tekijä saadaan kiinni ja että muutkin lapset saavat rohkeutta kertoa vanhemmilleen, jos vastaavaa tapahtuu.

– Ja jos ei vanhemmille uskalla puhua, niin esimerkiksi kaverin äidille, opettajalle, jollekin. Koska nämä ovat tosi isoja asioita ja ne saattavat jäädä pyörimään mieleen pitkäksikin aikaa, Laura sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat