Minna Kaupin usko horjui – sitten tärähti

Lauantaina suomalaisjoukkueet pääsivät juhlimaan Kauhavalla, kun Venlojen viestin kolmen kärkeen mahtui kaksi suomalaisjoukkuetta. Kalevan Rasti kampesi jojomaisesti edenneen kilpailun kakkossijan. Lahden Suunnistajat taas pitivät suomalaisyleisöä jännityksessä loppuun asti, kellottivat viimeisen väliajan kolmantena ja pitivät sijoituksensa. Stora Tuna juoksi yli neljän minuutin erolla ensimmäiseksi Tove Alexanderssonin johdolla.

Ida Haapala johdatti Kalevan Rastin ensimmäisenä toiseen vaihtoon. Kolmannelle osuudelle lähtenyt Marika Teini oli oman osuutensa jälkeen pettynyt.

– Itsellä tosi huono päivä fyysisesti ja harmittaa, ettei pystynyt pitämään sitä ensimmäistä sijaa kun niin hieno paikka tarjoiltiin, Teini kertoi.

Ankkuriosuudella juossut Miia Niittynen sai kamppailla kärjessä ruotsalaisen ja norjalaisen kanssa. Kilpailun kärkipaikkaa lähes koko kolmannen osuuden pitänyt IFK Göteborgin ykkösjoukkue koki ankkuriosuudella kolauksen, kun Ingrid Lundanesille sattui virhe. Göteborgilaiset tippuivat lopulta seitsemänneksi. Myös Niittynen kertoi tehneensä mokan lopussa, mutta sijoitukseen se ei vaikuttanut.

– Tein lopussa ison virheen ja pelkäsin, että sieltä on nyt mennyt joukkueita ohi. Onneksi muutkin oli sitten tehnyt virheen, niin ei haitannut, Niittynen paljasti.

Kalevan Rastin joukkueen ykkösosuuden juoksi Cecile Calandry.

Joukkue paransi sijoitustaan pykälällä, kun viime vuonna irtosi kolmas sija.

Kauppi luotti Mattilaan

Lahden Suunnistajien joukkue teki tempun viimeisillä hetkillä, kun 22-vuotias Elisa Mattila nosti joukkueensa kuudennelta sijalta kolmanneksi.

– Lähdin vaan ajamaan edessä olleita joukkueita kiinni, etten halunnut jäädä himmailemaan. Lopussa tuli kyllä semmonen pummi, se oli aika jännittävä kohta, Mattila kertasi maalissa.

Suunnistajalegenda Minna Kauppi juoksi lahtelaisten kolmannen osuuden. Kolmen kärki oli joukkueen tavoitteena, mutta ennen viestin viime hetkien nousua ehti Kaupin usko horjua. Joukkue ehti jo ajatella, että viides sijakin on ihan hyvä.

– Ei siis vaan tuossa lopussa uskottu isoihin muutoksiin tuloksissa, kun oltiin kuudensia, ja oli edessä sellaisia rasteja mitä meillä ei ollut, Kauppi selitti hetkellistä epäuskoa.

Kaupin ja Mattilan lisäksi joukkueessa kisasivat Karoliina Ukskoski ja Sanna Kauppila. Joukkuekaverit olivat onnellisia Mattilan loppukiristä.

– Siitä on noin 17 vuotta kun on viimeksi kolmen kärjessä ollut Venloissa. Mutta kyllä minä luotin kuin vuoreen meidän nuoreen Elisaan, joukkueensa viidentenä vaihtopuomille tuonut Kauppi suitsutti ankkuria.

Tamperelaiset viidensiä

Viiden kärjessä oli kahden "podiumille" yltäneen joukkueen lisäksi Tampereen Pyrintö. Pyrintö käväisi Venla Harjun johdolla ankkuriosuudella kilpailun neljäntenä, mutta kokenut suunnistaja taipui lopussa Göteborgin kakkosjoukkueen ankkurille.

Kaksi suomalaisjoukkuetta on mahtunut Venlojen viestin kolmen kärkeen viimeksi vuonna 2016 Lappeenrannassa.

Juttua korjattu 16.6. kello 15.19: Miia Niittynen kamppailla ankkuriosuudella kärjessä ruotsalaisen ja norjalaisen kanssa, ei kahden ruotsalaisen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat