Minna hurahti kymmenisen vuotta sitten täysin: Kaikki alkoi koriste-esineestä – nyt plakkarissa on liuta majakkavierailuja, satoja valokuvia ja itse kirjoitettu kirja

Minna hurahti kymmenisen vuotta sitten majakoihin: Kaikki alkoi koriste-esineestä – nyt plakkarissa on liuta majakkavierailuja, satoja valokuvia ja itse kirjoitettu kirja 4:49
Mitä tulee ottaa huomioon, kun vierailee majakalla? Tai mistä löytyvät mielenkiintoisimmat majakat? Kuuntele vinkit MTV Uutiset Livestä!

Majakat ovat tuttu näky merellisessä maisemassa. Ne toimivat niin turvana kuin apuvälineenä merenkulkijalle. Kansalliskirjaston kehittämispäällikkö Minna Tauru ihastui majakoihin aikoinaan espoolaisessa sisustusliikkeessä ja nyt niiden ympärille on kehittynyt vahva harrastus, ellei jopa elämäntapa.

Kymmenillä eri majakoilla Suomessa ja ulkomailla vieraillut Minna Tauru muistaa ensimmäisen majakkakäyntinsä vuodelta 2011 vahvasti.

– Se oli Söderskärin majakka. Siitä se innostus lähti, kun tajusin, että niillä oikeasti pääsee vierailemaan. Silloin ajattelin, että niille on vain päästävä, Tauru muistelee Porvoon ulkosaariston vierailuaan hymy kasvoillaan.

Satoja porrasaskelia majakan huipulle

Majakoissa Taurua viehättävät niiden ulkoiset piirteet, väritys ja vaikuttava olemus. Yksikään rakennus kun ei ole täysin samanlainen.

– Vaikka olemme ehkä tottuneet valkoisiin perus torneihin, niin majakoita löytyy kyllä hyvinkin erilaisia. Sekä Suomessa että ulkomailla on paljon erinäköisiä majakoita. Eipä juuri kahta samanlaista löydykään.

Myös kaunis ja merellinen ympäristö vetää puoleensa.

– Siinä on se oma viehätyksensä, kun pääsee torniin ja näkee ne maisemat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jotta majakalle pääsee, niin auto- ja venematkat tulee suunnitella huolella. Myös kärsivällisyys ja hyvä porraskunto ovat hyväksi. Majakan huippu kun saattaa olla satojen porrasaskelten päässä.

Kaikkiin asioihin ei voi tosin vaikuttaa ja suunnitelmien muutoksiin tulee aina varautua.

– Säämuutos voi tyssätä koko homman. Voi olla, että olet ajanut ensin monta sataa kilometriä satamaan, mistä olisi vielä parin tunnin venematkakin. Sää saattaa lopulta muuttaa kaiken. Hyvä huomioida myös, että läheskään kaikille majakoille ei pääse sisään.

”Se muistuttaa Eiffel-tornia”

Kroatia, Slovenia, Malta, Italia, Irlanti ja Ranska. Kaikkien näiden maiden majakoita Tauru on jo nähnyt, mutta tehtävälistalla on vielä kohde, jossa on päästävä käymään.

Se sijaitsee koti-Suomessa, ja rakennuksella on ulkonäöllisesti vahvoja viittauksia Ranskaan.

– Vaasan korkeudella Merenkurkussa on Valassaarten majakka. Se on hyvin erilainen, sillä se koostuu punaisesta rautaristikosta. Se muistuttaa Eiffel-tornia.

Valassaarten majakan Eiffel-tornimainen vivahde ei suinkaan ole tuulesta temmattu, sillä molemmat rakennukset ovat saman toiminimen käsialaa: pariisilaisen Henry-Lepauten.

Tauru toivoo pääsevänsä lisäksi vierailemaan Itämeren korkeimmassa majakassa, joka sijaitsee Puolassa.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun vierailee majakalla? Mistä löytyvät Taurun mielestä mielenkiintoisimmat majakat? Kuuntele vinkit MTV Uutiset Livestä! Haastatteluun pääset jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat