Minka Kuustonen elokuva-alan ahdistelukohusta: "Tuntuu, että isot portit ovat aukeamassa"

Minka Kuustonen:"Enää häirintää ja ahdistelua ei katsota läpi sormien" 6:57

Näyttelijätähti Minka Kuustonen ja ohjaaja Teppo Airaksinen puhuivat Huomenta Suomessa elokuva-alan Me Too -kohusta.

Muun muassa Putous-ohjelman edelliseltä kaudelta tuttu näyttelijä Minka Kuustonen, 32, vieraili tänään aamulla Huomenta Suomessa yhdessä ohjaaja Teppo Airaksisen kanssa.

Kuustonen ja muun muassa Kulman pojat -elokuvan (2012) ohjannut Airaksinen puhuivat haastattelussa sekä maaliskuussa järjestettävästä Jussi-gaalasta että julkisuuteen nousseesta seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta elokuva-alalla.

Aihe nousi uudelleen vahvasti otsikoihin eilen keskiviikkona. Yle uutisoi haastatelleensa noin 20 naista, jotka kertovat Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen professorina vuosina 1995–2006 toimineen elokuvaohjaaja Lauri Törhösen syyllistyneen seksuaalisesta häirintään.

Törhösen kerrotaan ehdottaneen muun muassa seksiä kesken pääsykokeiden ja esitelleensä sukupuolielimiään naisten vessassa.

– Eilinen oli iso päivä koko Me Too -kohun kannalta. Minusta tuntuu, että isot portit ovat aukeamassa. Elämme tärkeää aikaa. Enää häirintää ja ahdistelua ei katsota läpi sormien. Tämä on elokuva-alan ongelma, mutta se on myös koko yhteiskunnan ongelma, Kuustonen sanoo.

Kuustoselta kysyttiin Huomenta Suomen haastattelussa, onko hänellä henkilökohtaista kokemusta häirinnästä.

– En halua ottaa kantaa henkilökohtaisesti asiaan. Mutta tuen asiaa ja tunnistan ongelman. Siksi olen tänään pukeutunut mustaan.

Ohjaaja Teppo Airaksinen sanoo, että kohu on herättänyt paljon keskustelua ja tervettä itsetutkiskelua alalla.

– Kaikissa työyhteisöissä, joissa on valta-asetelmia, on mahdollisuus kaikenlaiselle häirinnälle. Tämä on mahtava tilaisuus elokuva-alalle, että asia on noussut esille näin vahvasti meidän alan juttuna. Alan ihmisten pitää reagoida juuri niin kuin on reagoitukin: puhutaan asiasta ja muutetaan käyttäytymistä, Airaksinen toteaa.

Perjantaina 23. maaliskuuta järjestettävän Jussi-gaalan ehdokkaat julkistetaan tänään.

– Jussi-palkinnot ovat tärkeitä elokuvien tekijöille. Koko Suomi voi juhlia siinä samalla, Kuustonen sanoo.

Katso Minka Kuustosen ja Teppo Airaksisen haastattelu artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat