Minkä ikäisen lapsen kanssa vanhempi voi vielä saunoa alasti? Asiantuntija nimeää karkean rajan: "Ehkä sellainen luontevin kohta muuttaa käytäntöä"

Luuletko tietäväsi, miten saunotaan oikein? Liian pieni uimapuku ja ehdottelu latistavat saunatunnelmaa 4:50
Saunaan mennessä on hyvä tervehtiä muita saunojia. Löylyn heittämisestä on kohteliasta kysyä. Näin sauntotaan oikein.

Suomessa suhtaudutaan alastomuuteen varsin mutkattomasti, ja joulu- ja mökkisaunaankin suunnataan usein koko perheen voimin. Mutta minkä ikäisten lasten kanssa perheen kannattaisi jakautua mies- ja naisvuoroihin? 

Kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Annarilla Ahtolan mukaan tarkkaa ikää, jolloin vanhemmat eivät enää voisi saunoa vastakkaista sukupuolta olevan lapsen kanssa, on vaikea määritellä.

– Yleensä murrosiän fyysisten merkkien ilmaantuessa sekasaunominen ei enää tunnu luontevalta, jos jokin karkea raja pitää nimetä, Ahtola sanoo.

– Joissain perheissä yhteissaunominen voi tuntua hyvältä tämänkin jälkeen, mutta tämä olisi ehkä sellainen luontevin kohta muuttaa käytäntöä sekä vanhemmille että lapsille.

Murrosiän merkkien ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi rinnat ja karvoitus saattavat alkaa kasvamaan jo hyvinkin nuorella tytöllä.

– Jos kyseessä on ääritapauksessa vaikka 7-vuotias tyttö, on silloin hyvin tärkeää, että häntä kohdellaan edelleen lapsena eikä nuorena naisena.

"Kun ei tunnu enää luontevalta"

Ahtola kehottaa muuttamaan saunomiskäytäntöjä siinä vaiheessa, kun yhdessä saunaan meneminen ei enää tunnu luontevalta kaikista osapuolista. Hänestä on kuitenkin hienoa, että Suomessa alastomuuteen ei yleisesti suhtauduta hysteerisesti.

– Lapsiin pitää suhtautua lapsina. Yhdessä saunomisesta ei mielestäni pitäisi olla mitään haittaa, eikä pitäisi edes miettiä, että onko asiassa jotain outoa. On eri asia, jos pieni lapsi ei voi saunoa aikuisen kanssa jonkin oikean epäilyksen takia.

Saunominen voi auttaa lapsia suhtautumaan omaan kehoonsa hyväksyvämmin, kun he oppivat, ettei alastomuutta tarvitse hävetä.

– Toki sitten vanhempien välillä on asioita, jotka eivät ole hävettäviä, mutta ne eivät kuulu lapsen nähtäväksi. Jossainhan se raja kulkee, mutta mielestäni raja ei kulje siinä, että lapsi ei voisi nähdä vastakkaista sukupuolta alasti.

Toisaalta Ahtola uskoo, että murrosiän vuosina nuori ei välttämättä halua saunoa enää edes samaa sukupuolta olevan vanhemman kanssa.

– Nuorta voi mietityttää ja hämmentää oma keho, jolloin saunominen kenenkään kanssa ei tunnu enää luontevalta. Toisaalta tämä voi olla mahdollisuus tutustua itse omaan kehoonsa rauhassa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Lue myös:

    Uusimmat