"Tämä on tosi raskasta työtä, ja me teemme sitä kaikkina vuorokauden aikoina" – Finnairin työntekijät marssivat ulos, 100 lentoa peruttu

MTV Helsinki-Vantaalla: Finnairin matkustamohenkilökunnan ulosmarssi alkaa – noin sata lentoa peruttu 7:38
Katso video: Tältä näytti ulosmarssi Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Finnair peruu noin sata lentoa tänään ja huomenna työntekijöiden ulosmarssin takia. Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Arteva kertoo, että taustalla ovat muun muassa Finnairin tällä viikolla julkisuuteen tuomat ulkoistamissuunnitelmat.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n vuorokauden kestävä lakko alkoi kello kolmelta tänään iltapäivällä.

Finnair kertoi keskiviikkona aloittavansa muutosneuvottelut, jotka voisivat vähentää noin 450 työpaikkaa yhtiön matkustamopalveluista. Finnair suunnittelee matkustamopalvelunsa ulkoistamista Thaimaan ja Pohjois-Amerikan reiteillä.

– Se olisi katastrofaalinen tilanne Finnairin kannalta, Marianne Arteva kommentoi MTV Uutiset Livelle. 

Artevan mukaan lakossa on mukana useita satoja työntekijöitä.

Lakolla työntekijät haluavat Artevan mukaan saada "äänensä kuluviin".

– Tuntuu, että tällä hetkellä ehkä osin on vielä väärää kuvaa siitä, kuinka matkustamohenkilökunta tienaa suuria summia ja lepäilee maailmalla. Tämä on oikeasti tosi raskasta työtä, ja me teemme sitä kaikkina vuorokauden aikoina.

– Meidän palkkamme ovat niin alhaisia, että niistä ei voida enää leikata, vaikka yhtiöllä onkin tällä hetkellä sen pahin kriisi meneillään. 

Arteva: Tarkoitus ei ole hankaloittaa tavallisten ihmisten elämää

Arteva sanoo olevansa hyvin pahoillaan niiden matkustajien puolesta, joiden suunnitelmia lakko sotkee.

– Ei meidän tarkoituksemme ole hankaloittaa tavallisten ihmisten elämää millään tavalla. Mutta me koemme, että tässä tilanteessa meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tehdä julkinen työnseisaus, joka saa ehkä myös valtiovallan huomion.

Työntekijät vaativat Artevan mukaan, että työnantaja ratkaisee talouspulmansa muutoin kuin työntekijöiden palkkoja leikkaamalla.

– Ehkä haluaisin osoittaa huomioni myös valtiovallan suuntaan ja omistajaohjausministerille, joka on julkisesti sanonut, että ei halua ottaa kantaa yhtiön työntekijäpolitiikkaan.

– Mutta kun on valtio-omisteisesta yhtiöstä kyse, työpaikkojen on oltava yhtiössä, eli Finnairilla, ja sieltä työtekijät oman osuutensa maksavat verojen muodossa takaisin valtiolle. 

Nähdäänkö lisää työnseisauksia?

Toistaiseksi mahdollisia jatkotoimia muutosneuvottelujen aikana ei ole Artevan mukaan suunnitteilla.

– Muutosneuvottelut alkavat ensi viikolla. Niissä käydään tarkemmin läpi yhtiön kanssa sitä, mihin suuntana olemme menossa. 

– Toivottavasti löydämme ratkaisun ja saamme työrauhan. Me olemme viime keväänä solmineet työehtosopimuksen, joka on voimassa tammikuulle 2024 asti, mutta ei mennyt kuin puoli vuotta niin ollaan taas neuvottelemassa työntekijöiden työehtojen heikennyksistä.

Finnair pyrkii tarjoamaan korvaavat reitit matkustajille

Finnair pyrkii tarjoamaan peruttujen lentojen tilalle uudet reitit matkakohteisiin.

Peruttujen lentojen asiakkaat saavat tiedon peruutuksesta siihen yhteystietoon, jonka he ovat ilmoittaneet varauksessa. Oman lennon tilan voi tarkistaa myös Finnairin verkkosivujen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat