Finnairin hylkäämistä maakuntakaupungeista kovaa kritiikkiä lentoyhtiölle: "Nyt käytetään tilannetta härskisti hyväksi koronan varjolla"

Finnair selventää huhupuheita lennoista:  Lentoja moniin maakuntakaupunkeihin ei aloiteta vielä kesällä 7:18
MTV Uutiset Live: Finnair selventää huhupuheita lennoista - lentoja moniin maakuntakaupunkeihin ei aloiteta vielä kesällä

Finnairin päätös keskeyttää lennot suomalaisiin maakuntakaupunkeihin sai aikaan monia älähdyksiä hallituspuolueidenkin riveistä.

Yle kertoi tänään, että Finnair saattaisi lopettaa lentämisen kokonaan useille kotimaisille lentoasemille ensi kevääseen asti. Ylen mukaan on mahdollista, että lennot Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan eivät jatku lopulta lainkaan.

Finnair tiedotti myöhemmin, että lentoja näihin kaupunkeihin ei aloiteta ainakaan vielä kesällä 2020. Talvikauden tilannetta arvioidaan elokuussa.

Huhu lentojen mahdollisesta lakkauttamisesta kokonaan ehti herättää kuitenkin voimakkaita reaktioita etenkin keskustan parissa.

– Kotimaan yhteyksiä on syytä palauttaa mahdollisimman pian, kun koronasta toivutaan. Kaikkinainen spekulaatio maan sisäisten reittien kokonaan lakkaamisesta kannattaa lopettaa ennen edes sen alkamista, tviittasi keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

"700 miljoonan päätöstä ei ole vielä hyväksytty" muistutti keskusta

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä 700 miljoonan euron pääomitus Finnairille.

Keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen ehtikin jo lähettää tiukkasävyisen tviitin Finnairille, jossa hän muistutti päätöksen olevan vielä ehdollinen.

 –  On syytä muistaa, että eduskunta ei ole vielä hyväksynyt 700 miljoonan euron pääomitusta yhtiölle. Finnairin yhteiskuntavastuuseen kuuluu kotimaan liikenteen turvaaminen, hän kirjoitti.

Myös Kulmuni nosti esille 700 miljoonan euron tuen.

–  Eduskunta käsittelee parhaillaan suurta, 700 miljoonan euron tukea Finnairille. Se maksetaan kaikkien suomalaisten verorahoista. Odotamme, että Finnair palvelee hyvien kotimaan yhteyksien kautta myös suomalaisia. Finnairin on palveltava koko Suomea, hän kirjoitti Facebookissa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) taas antoi varovaisempia lausuntoja.

–  Pidän erittäin tärkeänä sitä, että yhtiön mukaan sillä on valmius lisätä lentoja kysyntätilanteen eläessä, hän sanoi.

–  Vastuullisena omistajana valtio omalta osaltaan pyrkii varmistamaan, että Suomessa on vahva lentoyhtiö myös tulevaisuudessa, kun poikkeusolojen jälkeen päästään palaamaan normaaliin aikaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) taas totesi Twitterissä toivovansa, että Finnairin lentoreitit kattaisivat pian koko Suomen.

“Ei avointa eikä reilua”

SDP:n kajaanilainen kansanedustaja, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Raimo Piirainen vaatii Finnairia palauttamaan maakuntareitit heti, kun koronan rajoituksia ja liikkumissuosituksia puretaan.

Kansanedustaja vetoaa taloustilanteeseen.

–  Nyt käytetään tilannetta härskisti hyväksi koronan varjolla. Kajaanin, Joensuun, Jyväskylän, Kemin ja Kokkolan ulkoistaminen reittisuunnitelmista on outo veto. Koronan taloudellisista vaikutuksista nousemiseen tarvitaan kyllä koko Suomen elinkeinoelämää mukaan, ei lopputulos voi olla, että maakuntien vetureiden toimintaedellytyksiä heikennetään, Piirainen sanoo tiedotteessa.

–  Lisäksi tiedossa on yhtiön reittisuunnitelma koko loppuvuodelle, ei siellä ole edes kaavailuissa maakuntakenttien avaamista. Miksi siis tiedotetaan ja vahvistetaan suunnitelmat vain kesälle? Tämä ei nyt ole avointa, reilua eikä läpinäkyvää viestintää kansalaisia ja yhtiön omistajia kohtaan. Niitä, jotka ovat yhtiötä vaikeuksista pelastamassa, sanoo Piirainen.

Finnair lentää heinäkuussa kotimaassa Kuopioon, Maarianhaminaan, Ouluun, Rovaniemelle, Turkuun ja Vaasaan. Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään ja syyskuussa lennot Kuusamoon ja Tampereelle.

Yhtiö päivittää lento-ohjelmaansa kuukausittain sen mukaan, miten kysyntä kehittyy.


Lue myös:

    Uusimmat