Mainos

Ministeriön virkamies jyrähtää: Valtion ryhdyttävä työllistämään

9:59

Työttömien aktivointiaste uhkaa karata hallituksen 30 prosentin minimitavoitteesta. Työttömyyden kasvu on paisuttanut te-toimistojen asiakasmääriä ympäri maata, mutta toimistojen henkilökuntaa on vähennetty sadoilla. Ministeriöstä kehotetaan valtiota työllistämään itse.

– Meillä on tullut kesäkuussa uusia asiakkaita 80–100 päivittäin ja se näkyy näissä jonoissa, kertoo palvelupäällikkö Tarja Hassinen Itäkeskuksen te-toimistosta.

Te-toimistoista vähennetty satoja henkilötyövuosia

Itä-Helsingin te-toimistoissa maahanmuuttajien asiakasmäärä on kaksinkertaistunut vuodessa. Yhteensä asiakaslisäystä on tullut Itä-Helsinkiin kolmisentuhatta viime kesästä. Te-toimistojen valtakunnalliset asiakasmäärät ovat kasvaneet alkuvuonna 8 prosenttia, Uudellamaalla 12 prosenttia.

Paine virastoissa kasvaa, sillä 2010-luvun aikana henkilötyövuosia on vähennetty valtakunnallisesti sadoilla. Kun vuonna 2010 Suomen te-toimistoissa henkilötyövuosia oli vielä reilut 3000, tämän vuoden loppuun mennessä luku yltää enää hieman yli 2500 henkilövuoteen. Ministeriön suunnitelmien mukaan vähennykset jatkuvat lähivuosina.

Ministeriöstä vaaditaan valtion auttavaa kättä, työllistämisen muodossa - ruuhkien vähentämiseksi ja aktivointiasteen nostamiseksi.

– Työllistämistukia pitäisi käyttää nyt palkkaamalla väkeä te-toimistoihin, pullonkaulatilanteisiin. 1990-luvun alun aikana valtio työllisti työllistämistuilla noin 10 000 henkeä ja nyt ei juuri lainkaan, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen.

Muina kohteina Tiainen mainitsee oikeuslaitoksen ja kunnat.

Työttömien aktivointiaste laskussa

Työttömien työnhakijoiden määrä on ylittänyt jo 300 000 henkilön rajan. Työnvälittäjät eivät ole pysyneet työttömyyskasvun vauhdissa, sillä työttömien aktivointiaste eli se määrä, minkä verran työttömiä on kyetty sijoittamaan työllistämistoimenpiteisiin, työhön tai koulutukseen, on laskenut viime kesästä kolme prosenttiyksikköä päätyen kesäkuussa 24,8 prosenttiin. Kun poistetaan kesän aiheuttama kausivaihtelu, laskua on samaiset kolme prosenttiyksikköä. Näin päädytään lukuun 28 prosenttia.

Hallituksen tavoite kaukana muista Pohjoismaista

Hallituksen tavoite vähintään 30 prosentin aktivointiasteesta uhkaa karata, sillä sen nostaminen vaatisi lisäpanostuksia.

– Nyt tarvitaan toimenpiteitä. Se edellyttää sitä, että tämä asia ymmärretään. Jos ei ymmärretä, ja työttömien työnhakijoiden määrä ei lähde laskuun, niin toki käy niin, että aktivointiaste edelleen laskee.

Ministeriössä pidetään 30 prosentin minimitavoitetta vaatimattomana.

– Usein Pohjoismaissa liikutaan pikemminkin 50 prosentissa, 60 prosentissa. Jos meillä olisi esimerkiksi Tanskan taso, niin tarvittaisiin useita satoja miljoonia euroja lisää, Tiainen jatkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.