Mainos

Ministeriö vaatii Kittilän kuntaa ryhtymään heti toimiin kuntapäättäjien syytteiden vuoksi

Valtiovarainministeriön mukaan Kittilän kunnan on vietävä luottamushenkilöiden luottamustoimesta pidättämistä koskeva asia valtuustoon välittömästi.

Tämä on ministeriön mukaan tarpeen rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen määrän vuoksi.
– Kittilän tilanne on kuntakentässä huolestuttava, poikkeuksellinen ja äärimmäisen vakava, valtiovarainministeriö katsoo.

Ministeriö pyysi aiemmin kunnalta selvitystä siitä, mihin se on ryhtynyt rikosepäilyjen vuoksi. Ministeriöön eilen tulleessa selvityksessä kunta ilmoittaa käsittelevänsä asian ylimääräisessä kunnanvaltuuston kokouksessa viimeistään 17. marraskuuta, mutta ministeriön mukaan aikataulu on liian pitkä.

Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk.) korostaa, että asia on ensisijaisesti kunnan omissa käsissä. Syytteen saaneet voivat jäädä pois luottamustehtävistä itse oikeusprosessin ajaksi, tai kunnanvaltuusto voi päättää asiasta.

– Kunnallinen päätöksenteko ja kuntakenttä tarvitsevat sen, että toimitaan lainmukaisesti ja asianmukaisesti, ettei uskottavuus murene kuntapäätöksenteon kannalta laajemmin. Siksi olisi tärkeää, että pystyttäisiin tekemään ratkaisuja myös siellä Kittilässä, Vehviläinen sanoo.

Jos kunta ei ryhdy toimiin ministeriötä tyydyttävällä tavalla, ministeriö voi aloittaa kuntaa koskevan selvitysmenettelyn. Menettelyn tavoitteena on auttaa kuntaa turvaamaan päätöksentekokyky ja hyvä hallinto poikkeuksellisessa tilanteessa.

Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan on nostettu lukuisia rikossyytteitä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja laajemmin päättäjien toimintaan Kittilässä.
27:aa kuntapäättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Tilapäisen valiokunnan sihteeriä vastaan on nostettu syyte avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön. Lisäksi lukuisia kuntapäättäjiä syytetään työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Täydennetty kello 17:23 Anu Vehviläisen kommentilla.

Juttua korjattu 14. lokakuuta kello 10.49: Syytteessä 27 kuntapäättäjää, ei 28.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.