Mainos

Kittilän kunnanvaltuusto ei pidätä rikossyytteessä olevia luottamushenkilöitä

2:31

Kittilän kunnanvaltuusto päätti tänään, että 27 syytteessä olevaa kunnanvaltuutettua ja luottamushenkilöä ei pidätetä luottamustoimistaan.

Valtiovarainministeriön selvitysryhmän ehdot hylättiin näin valtuuston enemmistön äänin 14-9. Päätös tarkoittaa sitä, että ministeriön on nyt ryhdyttävä hallinnollisiin toimiin Kittilän kunnan suhteen.

Valtiovarainministeriö tullee pidättämään luottamushenkilöt valtuustotyöstä jo juhannukseen mennessä. Luottamustehtäviin valittaneen syksyllä alkavan oikeuskäsittelyn ajaksi varavaltuutetut.

Valtiovarainministeriö tiedotti iltapäivällä käynnistävänsä kunnanvaltuuston päätöksen vuoksi kuulemismenettelyn.

Syytteessä oleville päättäjille annetaan kohtuullinen aika – käytännössä joitain viikkoja – antaa vastineensa, jonka jälkeen ministeriö päättää, pidätetäänkö heidät toimistaan oikeusprosessin ajaksi. Siinä tapauksessa syytteessä olevien sijalle nousevat varavaltuutetut.

Valtiovarainministeriö katsoo, ettei Kittilän kunnanvaltuuston päätös turvaa kunnan päätöksenteon uskottavuutta ja luotettavuutta ottaen huomioon epäillyn rikoksen vakavuus, mahdollinen toistuvuus ja muut seikat.

Rikossyyte koskee noin kolmeakymmentä

Valtiovarainministeriön asettama ryhmä suositteli helmikuussa julkistetussa raportissa, että Kittilän kunta pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi.

Kittilän kunnanvaltuuston johtaja pj. Aki Nevalainen (vas.)  sanoo, että tänäinen äänestys ja sitä edeltävä keskustelu saattaa olla vaikeimpia, joita valtuusto on kokenut.

Huomenna Kittilässä kokoontuu kunnanhallitus, ja ylihuomenna Kittilän kunta juhlii 150-vuotisjuhlaansa.

Noin kolmekymmentä Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Rikossyyte koskee Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän erottamisen lainmukaisuutta vuonna 2014.

Pettynyt muttei yllättynyt

Ahti Ovaskainen Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmästä on erittäin pettynyt äänestystulokseen. Oikeudenmukainen Kittilä-ryhmä on ajanut syytteessä olevien luottamustoimista pidättämistä.

– Valtuustossa äänestettiin ja hävittiin. Homma jatkuu kuten ennenkin, Ovaskainen toteaa.

Ovaskainen sanoo, että valtuustossa tietyt keksivät omia lakipykäliään ja toiset kumartavat heitä.

– Suomen lain kunnioitus on kyllä hyvin vähäistä.

1:54

Tästä on kyse – kaikki alkoi hissikaupoista

– Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuonna 2013 Lapin poliisille tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Yhtiön hallitus oli aiemmin erottanut toimitusjohtajan hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

– Joulukuussa samana vuonna kunnanhallitus päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antaa omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja palautetaan tehtäväänsä.

– Marraskuussa vuonna 2014 Mäkelä irtisanottiin. 

– Tässä kuussa alkaneessa käräjäkäsittelyssä ratkotaan, syyllistyivätkö kuntapäättäjät rikokseen peruessaan Mäkelän tekemän tutkintapyynnön, irtisanoessaan Mäkelän ja vaikuttaessaan erotetun toimitusjohtajan palauttamiseen tehtäväänsä. 

– 27:ää nykyistä ja entistä Kittilän päättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

– Osa syytetyistä on virkarikosten lisäksi syytteessä työturvallisuusrikoksesta. 

– Kolmea syytetään törkeän petoksen yrityksestä. 

– Jutun pääkäsittely pidetään ensi syksynä.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja