Kittilän kuntapäättäjien kohtalo valtiovarainministeriön käsissä – kuulemismenettely loppuu tänään

Valtiovarainministeriö harkitsee nyt, pidättääkö se Kittilän syytteessä olevat kuntapäättäjät luottamustoimistaan.

Kittilän kunnanvaltuusto sinetöi tänään kunnanhallituksen eilisen päätöksen, jonka mukaan syytteessä olevat saavat jatkaa toimintaansa.

– Seuraavaksi ministeriö harkitsee, tekeekö se päätöksen luottamushenkilöiden pidättämisestä luottamustoimesta, sanoo hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä.

Ministeriö käynnisti maaliskuussa kuulemismenettelyn Kittilän kunnan kanssa. Menettely loppuu tänään. Kittilän kunta on kirjoittanut antanut ministeriölle vastauksen, jonka mukaan syytteessä olevia kuntapäättäjiä ei siirretä pois luottamustehtävistä, vaan he pidättäytyvät tarvittaessa päätöksenteosta.

Ministeriön lopullinen päätös asiasta tullee kesäkuun alussa.

Valli-Lintu huomauttaa, että jos luottamustoimesta pidätetty luottamushenkilö osallistuu päätöksentekoon, kaikki päätökset, joissa hän on mukana, sisältävät muotovirheen. Käytännössä se tarkoittaa, että päätökset voidaan kumota muotovirheeseen vetoamalla.

– Viime kädessä kokouksen puheenjohtajan on huolehdittava siitä, että kokous on laillinen ja että päätöksentekoon ei osallistu henkilöä, jolla ei ole siihen laillista oikeutta.

Pitkittyneet ongelmat johtivat Lex Kittilä -lakiin

Noin kolmekymmentä Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kittilän kunnan päätöksenteko alkoi luisua raiteiltaan vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren puuhista. Hissiyhtiön hallitus kuitenkin vaihdettiin, ja uusi hallitus veti tutkintapyynnön pois. Anna Mäkelälle luottamushenkilöt antoivat potkut. Korkein hallinto-oikeus totesi irtisanomisen myöhemmin lainvastaiseksi.

Monien käänteiden jälkeen Suomen eduskunta sääti Lex Kittilänä tunnetun lain. Se sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon. 

Lue myös:

    Uusimmat