Ministeriö pyytää PS-nuorilta selvitystä fasistiksi julistautuneen Toni Jalosen Tallinnan-matkasta

Miltä näyttää äärioikeisto ennen ja nyt? Historioitsija kertoo näkemyksiään Uutisaamussa 9:09
Kuuntele videolta Toni Jalosen puhelinhaastattelu Uutisaamussa

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on lähettänyt perussuomalaisille nuorille selvityspyynnön nuorisojärjestön entisen toisen varapuheenjohtaja Toni Jalosen esiintymisestä Virossa viime viikonloppuna.

Viisikohtaisessa selvityspyynnössä ministeriö haluaa muun muassa tietää, osallistuiko Jalonen Tallinnassa pidettyyn tapahtumaan yksityishenkilönä vai PS-nuorten edustajana ja maksettiinko hänelle järjestön varoista matkakuluja.

Tallinnassa pidetyssä tapahtumassa Jalonen esitti kannanoton, jonka mukaan hän on etnonationalisti ja fasisti. Maanantaina Jalonen sanoi STT:lle pitävänsä kiinni lausunnostaan.

– Tämä on normaalia hallintotoimintaa. Kun myönnämme valtionavustuksia, valvomme aina, että niiden käyttö menee nuorisolain ja muiden säädösten mukaisesti, sanoo nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja Henni Axelin opetus- ja kulttuuriministeriöstä STT:lle.

Toiminnan pitää vastata lakia

OKM kysyy myös PS-nuorilta, mikä on järjestön kanta etnonationalismiin ja fasismiin, ja voivatko aatteita kannattavat henkilöt toimia järjestössä. Ministeriö pyytää tietoa myös siitä, miten PS-nuoret aikoo toimia Jalosen jäsenyyden ja aseman suhteen.

Jalonen on aiemmin tällä viikolla eronnut varapuheenjohtajan paikalta. Hän ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi luopunut nuorisojärjestön tai emopuolueen jäsenyydestä.

Axelinin mukaan Jalosen eroaminen ei kuitenkaan pelkästään riitä ministeriölle.

– Jos heillä ei ole kaikkiin toimintaansa koskeviin kysymyksiin tyydyttäviä vastauksia, asia ei ole välttämättä sillä kunnossa, että kyseinen ihminen lähtee. Toiminnan pitää vastata nuorisolakia.

Järjestö voi menettää tukikelpoisuutensa

Ministeriö kiinnittää selvityspyynnössään myös huomiota Jalosen ilmoitukseen, jonka mukaan hän on samalla tavannut Viron valtiovarainministeriä PS-nuorten edustajana.

Selvityspyyntö on lähetetty tiistaina. Ministeriö odottaa vastausta 10. maaliskuuta mennessä.

Axelin arvioi, että ministeriö päättää muutaman viikon sisällä vastauksen saamisesta, ryhtyykö se jatkotoimiin. Jos vastaus ei tyydytä ministeriötä, se voi periä järjestöltä takaisin tämän vuoden valtionavustuksen. Perussuomalaiset nuoret on saanut tälle vuodelle tukea 91  000 euroa.

Ennen mahdollista takaisinperintäpäätöstä järjestöä kuitenkin kuultaisiin uudelleen. Jos yhdistys menettäisi tukensa tälle vuodelle, sillä voisi olla vaikutuksia myös tulevien vuosien kannalta.

– Jos kaksi vuotta peräkkäin rikkoo nuorisolakia, voi menettää valtionapukelpoisuutensa.

Menetti tuet viime vuodelle

PS-nuoret menetti tukensa vuodelle 2019, kun ministeriö katsoi sen rikkoneen nuorisolakia. Tuolloin avustus oli 115  000 euroa.

Sen peruminen liittyi Jalosen jakamaan tviittiin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä. Tviitti julkaistiin PS-nuorten Twitter-tilillä.

Järjestö on ministeriön kanssa käymissään keskusteluissa ja aiemmin toimittamassaan selvityksessään ilmoittanut laittavansa kuntoon valvontamekanismit nuorisolain vastaisen toiminnan estämiseksi. OKM kysyy nyt, millaiset mekanismit järjestöllä on.

Avustuskelpoisuuden menettäminen tuleville vuosille käsiteltäisiin erikseen. Axelin ei osaa suoralta kädeltä kommentoida siihen liittyvää prosessia.

– Heillä on oikeus vastata, me sen käsittelemme, ja sitten vasta teemme seuraavia päätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat