Mainos

Ministeriö nimesi 22 merkittävää tulvariskialuetta – Porissa ja Rovaniemellä riskit ovat suurimmat

Suomessa on 22 merkittävää tulvariskialuetta, kertoo maa- ja metsätalousministeriö. Vesistöjen tulvimisesta aiheutuvat suurimmat riskit Porissa ja Rovaniemellä ja meriveden noususta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Alueista sisävesistöjen varrella sijaitsee 17 ja meren rannikolla viisi. Tulvariskialueille on ministeriön mukaan asetettu tulvaryhmät.

Merkittävillä riskialueilla tulva voi pahimmillaan koskettaa yhteensä noin 40 000:ta asukasta ja 25 000:ta rakennusta. Lisäksi alueella on 50–60 vaikeasti evakuoitavaa rakennusta ja noin 400 kulttuuriperintökohdetta.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan ilmastonmuutoksen myötä suurten vesistöjen tulvien ennakoidaan kasvavan, mutta osassa Suomea tulvavaara pienenee. Tuoreessa raportissaan Syke arvioi, että tulvariski vähenee hieman lyhyellä aikavälillä, mutta kasvaa merkittävästi pitkällä aikavälillä.

Syke arvioi, että Suomen tulvariskit kaksin- tai kolminkertaistuvat vuoteen 2100 mennessä.

Useat järvet tasaavat virtaamia

Moniin muihin maihin verrattuna Suomen tulvariskit ovat vähäisiä, koska meillä on useita virtaamia tasaavia järviä. Lisäksi Suomessa on hyvä tulvariskien hallinta, Syke sanoo.

Uusimpien arvioiden perusteella tulvista aiheutuisi Syken mukaan todennäköisesti vuosittain noin 30 miljoonan euron suorat vahingot ja yli 500 asukkaan koti kastuisi, jos mitään tulvanaikaisia toimia ei toteutettaisi. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja