Ministerien turvallisuudesta vastaava johtaja: Poliitikot saavat osansa vihamielisestä käytöksestä

Poliitikkojen kohtaamat uhkakuvat ovat lisääntyneet. Kielenkäyttö on koventunut, ja tyypillisintä onkin uhkailu. 

Nopea tapa viestiä sosiaalisessa mediassa ja sähköpostilla on lisännyt myös ministereihin kohdistuvaa vihamielisyyttä. Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalon mukaan tyypillisintä tänä päivänä on postilla tuleva uhkaus ja epäasiallinen kielenkäyttö.

 – Nettimaailmassa ja keskustelupalstoilla kielenkäyttö on koventunut. Ministereille tuleva epäasiallinen lähestyminen on ihan samassa linjassa. Tällaiset lähestymiset ovat lisääntyneet, mutta eivät meidän analyysin mukaan merkittävästi,Ylitalo kertoo.

Turvallisuusjohtajan mukaan uhkiin on varauduttu myös meillä.

– Me elämme valitettavasti sellaisessa maailmassa, missä uhkakuvia on Suomessakin. Tämä on sellaista toimintaa, joka on parempi miettiä etukäteen kuin jälkikäteen.

Ilkivallasta ei merkkejä etukäteen

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin kotiin tehtävästä ilkivallasta ei ollut etukäteen viitteitä.

– Meillä ministerit asuvat normaaleilla asuntoalueilla, joissa muukin kansa asuu. Se mahdollistaa tällaisen, mutta näitä asioita on pohdittu ja käsitelty meidän jatkuvassa prosessissa. Ei ollut sellaisia viitteitä, että näin tulisi juuri nyt käymään.

Ministerien turvallisuudesta vastaavan Ylitalon mukaan yksittäisen tapauksen perusteella ei pidä lähteä yleistämään liian jyrkästi.

– Uhkakuvien kasvu voi johtua monesta tekijästä ja uhkakuvat voivat olla monenlaisia. Tämän tyyppiset tapaukset ovat hyvin harvinaisia, turvallisuusjohtaja sanoo.

Ministerit samassa asemassa

Suomessa kaikki ministerit kuuluvat saman suojaustoiminnan piiriin.

– Ministerin tehtävä on julkinen virka, jossa ollaan kaiken kansan tietoisuudessa. Pyrimme turvatoimillamme juuri siihen, että pystymme turvaamaan heille mahdollisimman hyvän työrauhan ja tuottamaan turvallisuudentunteen, jotta he pystyvät työnsä hoitamaan.

– Näkisin kovin mielelläni, että tulevaisuudessakin se, joka ministerin tehtävän ottaa vastaan, pystyy turvallisesti tekemään työtä ja mahdollisimman normaalisti jatkamaan elämäänsä – perhe mukaan lukien.

Ylitalon mielestä on tärkeää, että suomalaiset ministerit voivat vastaisuudessakin liikkua kansan keskellä.

– Kokisin hyvin surullisena tilanteen, että ministereitä nähtäisiin vaan mustissa autosaattueissa tai  tv-kanavan välityksellä suljetussa tilassa puhumassa. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu se, että ministerit voivat olla ja kulkea niin, että kansalaiset heitä näkee. 

Lue myös:

    Uusimmat