Ex-ministerit paljastavat: Perheen häirintää ja tappouhkauksia – "Hiippareita oli ihan tarpeeksi"

Entiset ministerit Iiro Viinanen ja Päivi Räsänen kertovat MTV Uutisille millaista on vastaanottaa tappouhkauksia, väistellä puukkomiestä tai sietää kodin häiriköintiä.

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen kertoo ministeriuransa uhkaavimman tilanteen sattuneen Helsingin keskustassa. 

– Joulun alla minut piiritti Kolmen sepän patsaalla kolme tai neljä kyseenalaista kaveria. Yhdellä heistä oli puukko, toinen oli älyttömästi juovuksissa ja kolmas oli vankilasta lomalla, Viinanen muistelee.

Uhkaava tilanne päättyi kuitenkin rauhallisesti. 

– En päässyt liikkumaan mihinkään miesten keskeltä, koska he sijoittivat minut niin. Keskustelimme aikamme rauhallisesti ja selitin näitä tilanteita. Loppuratkaisu oli se, että he ottivat minua kädestä kiinni ja sanoivat, että Iiro olet reilu jätkä. Toivottivat vielä hyvää joulua, Viinanen naurahtaa.

Varuillaan koko ajan

Iiro Viinanen muistaa olleensa ministeriaikana aina varuillaan. 

– En tuntenut koskaan pelkoa, mutta katselin kyllä ympärilleni, millaisia tyyppejä liikkui nurkilla ja selän takana. Varsinkin se Kolmen sepän patsaan tapaus opetti siihen, että vähän on syytä katsella.

Kaikkea Viinanen ei kuitenkaan saanut heti tietoonsa, vaan osa kerrottiin hänelle vasta jälkikäteen.

– Muutaman kerran tuli sihteerin puhelimeen sellaisia uhkauksia, joita hän ei päästänyt läpi. Niitä hoidettiin tietämättäni aika paljon. Kuulemma niitä oli ihan riittävästi ja ne jatkuivat muutaman vuoden sen jälkeenkin kun olin jäänyt pois ministerin hommista.

Kodin ulkopuolla hiippareita

Viinanen myös tietää millaista on, kun kodin ikkunoiden taakse ilmestyy hiippareita.  

– Pihalle rakennettiin pahimpina hetkinä videovalvottu tv-tarkkailu. Se hälytti, jos joku tuli pihalle ja se oli sillä tavalla näkyvä, ettei sen jälkeen enää kukaan yrittänyt tunkeutua. Kyllä siellä oli hiippareita ihan tarpeeksi, Viinanen kertoo. 

Alexander Stubbin kotiin tehty ilkivalta harmittaa entistä valtiovarainministeriä.

– Häiritsee se kuitenkin alitajunnassa ihmisen työskentelyä. Sitä joutuu olemaan pikkuisen varuillaan. Ei voi, eikä saa, olla välinpitämätön. Joukossa on kuitenkin häiriköitä, joiden tekemisistä ei tiedä eikä sitä, mitä heidän päässään liikkuu, Viinanen pohtii.

Huoli perheestä

Entisen sisäministeri Päivi Räsäsen kotia häiriköitiin ministeriaikana useampaan kertaan.

– Omalla kohdallani julkisuuteenkin tuli tällainen kananmunaisku, jossa kennollinen kananmunia oli töhritty kodin seinään. Sitten oli pari muuta kotihäirintätilannetta, mutta ei tällaista Stubbin kaltaista. Häiriköt kiertelivät kodin ulkopuolella ja koputtelivat ikkunoita, Räsänen kertoo.

Räsäsen kodin turvatoimia lisättiin munaiskun jälkeen.

– Kyllä se tuntuu hyvin henkilökohtaiselta ja eniten sen takia, että kotona on perhe. Se koskettaa ja huolestuttaa minua eniten ja myös tässä Stubbin tapauksessa se tuntuu pahalta.

– Perhe on täysin osaton julkiseen ja poliittisen toimintaan. Helposti perheenjäsenille saattaa jäädä pelkotiloja yksin kotona olemista ajatellen. Se on se ikävä puoli.

Ministereiden uhkailu lisääntynyt

Päivi Räsäsen mukaan ministereihin kohdistuvista uhkauksista ei usein puhuta julkisuuteen, koska se saattaa provosoida niitä lisää.

– Väkivalta- ja tappouhkauksia tulee. Niitä tulee varmasti kaikille ministereille, mutta emme puheneet niistä keskenämmekään. Itse en pelännyt eikä niistä tullut painolastia. Toivoisin, että perheet ja kodit saavat elää rauhassa. On niin väärin, jos koteihin ja muihin perheenjäseniin kohdistuu tällaista.

Räsänen toteaa, että ministereihin kohdistuva uhkailu ja tämän tyyppinen toiminta on valitettavasti lisääntynyt. Viime vuosina turvatoimia on jouduttu vahvistamaan.

– En osaa sanoa mistä se johtuu, mutta minä olen huolestunut tästä jännitteisestä tilanteesta.

Iiro Viinanen lisäisi ministerien turvatoimia entisestään.

– Ei se pahaa tekisi. Varsinkin nämä budjettijärjestelyt ja leikkaukset ja lopetustoimet on sellaisia, jotka ärsyttävät ihmisiä. Ovat aina ärsyttäneet, kun niitä on tehty. Se voi laukasta monenlaista reaktiota mihin pitää pystyä varautumaan.


Lue myös:

    Uusimmat