Ministeri tuskastui työnäytteen vastustukseen: Kokeillaan edes

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström toivoo, että keskustelua aiheuttanutta ja kritiikkiäkin saanutta työnäytepalvelua kokeiltaisiin ennen alas ampumista. Ministeri kirjoittaa asiasta blogissaan.

– Eikö kannattaisi katsoa rauhassa avaako työnäytepalvelukokeilu uuden portin työllistymiselle vai ei? Jokainen työtön haluaa varmasti työllistyä. Työttömän ja työn kohtaamiseen on tehtävä kaikki voitava, Lindström kirjoittaa.

Työnäytepalvelun valmistelua esiteltiin tiistaina keskusjärjestöille. Seuraava tapaaminen niiden kanssa on 16. toukokuuta.

Hallituksen työllisyyspaketti selvityksessä

Esimerkiksi ammattiliitto Pron mukaan hallituksen pitää luopua työttömien työnäytteestä ja työttömyyskorvausta alemman palkkatyön vastaanottamisen velvoitteesta. Muuten liitto ei jatka kilpailukykysopimuksessa mukana oloa.

Ministeri Lindströmin mukaan työllisyyspaketin toimista näyttää vallitsevan epätietoisuutta. Lindström kirjoittaa, että työnäytepalvelua markkinoidaan tiettyjen tahojen puheissa pakkotyönä.

Ministeri muistuttaa, että nyt työllisyyspaketista tehdään vasta selvitystä, eikä työnäytteen pituudesta ole sovittu mitään.

– Sen pituudesta ei ole vielä päätöstä ja todellisuudessa pituuden päättävät vapaehtoisesti siihen osallistuva työtön ja työnantaja yhdessä. Toivonkin ay-johtajien tutustuvan hallituksen esityksiin huolella, kun arvioivat näitä uudistuksia, Lindström kirjoittaa. 

Liitot mukaan valmisteluun

Työministeri vakuuttaa blogissaan, että väärinkäytöksen mahdollisuudet tullaan valmistelussa kitkemään. Lisäksi työministeri kirjoittaa, että Suomen luottamusmiesverkosto tulee olemaan apuna siihen, että työnäytteentekijöitä ei käytettäisi suhdannehuippujen tasaajina tai kesätyöläisten sijaisina.

Lindström vakuuttaa olevansa valmis pyydettäessä tulemaan liittojen päättäviin elimiin kertomaan tarkemmin hallituksen työllisyyspaketin suunnitelmista. Lisäksi välttämiseksi työ- ja elinkeinoministeriö järjestää myös liitoille tilaisuuden, jossa he pääsevät vaikuttamaan työnäytteestä tehtävän selvityksen valmisteluun.

– Jos osoittautuu, ettei kokeilun kautta työllistytä, niin se voidaan lopettaa koska vain, Lindström näkee.

Lue myös:

    Uusimmat