Mainos

Ministeri: Suomen ei pidä enää koskaan nojautua vain yhteen yritykseen

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) näkee Nokian matkapuhelinliiketoiminnan siirtymisen Microsoftille paikoin hyvänä asiana.

Ministeri sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että kaupan henkinen ja psykologinen vaikutus oli sen tosiallista vaikutusta suurempi.

– Faktisesti en usko, että kaupalla on suurta merkitystä ja voi olla jopa niin, että ratkaisu luo pohjaa paljolle uudelle. Sen sijaan, että meillä on yksi kannattavuusongelmissa kompuroiva Nokia, meillä on jatkossa oleellisesti vahvistunut verkkoliiketoimintaan erikoistunut NSN ja sen lisäksi amerikkalainen jätti, joka on sitoutunut Suomeen. Mielestäni tässä on aihetta optimismiin.

Vapaavuori myöntää, ettei Microsoftin lupauksiin pitää työpaikat Suomessa voi turvautua ikuisesti. Siitä huolimatta ministeri pitää nykytilannetta hyvänä.

– Olennainen havainto on se, että koko Suomen kansantalous on ollut hyvin riippuvainen yhdestä yksittäisestä yrityksestä. Niin kauan, kun se menestyi hyvin, se oli loistava juttu. Mutta tilanne, jossa yksi yksittäinen yritys vastaa neljästä prosentista Suomen bruttokansantuotteesta ja yli 20 prosenttia yhteisöverotuloista ei ole pitkällä aikavälillä tervettä. Kansakuntana meidän pitäisi oppia tästä se, että meidän pitäisi laventaa tätä elinkeinorakennettamme, saada menestyviä uusia yrityksiä useilta eri alueilta. Globaali kilpailu on erittäin kovaa ja se, että olisimme haavoittuvaisia, se, että yhden yksittäisen yrityksen vaikeudet vaikuttavat koko kansakuntaan, siihen ei pitäisi enää joutua.

Vapaavuori muistutti, että Nokia on irtisanonut viimeisten kolmen vuoden aikana enemmän väkeä, kuin mitä Microsoftille nyt siirtyy. Ministerin mukaan on tärkeää, että osaajat pysyvät Suomessa.

– Tämä vapauttaa valtavan määrän osaavaa väkeä luomaan uutta, minkä olemme nähneet jo viime vuosina Suomessa. Nämä Nokia-osaajat ovat jo nyt houkutelleet yrityksiä Suomeen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.