Vapaavuori: Ulkomaalaisomistus on tervetullutta

Vapaavuori Fennovoimasta: Lopputulos ratkaisee 10:25

Euroopan investointipankin tuleva varapääjohtaja Jan Vapaavuori kommentoi MTV:n Huomenta Suomen -lähetyksessä Fennovoimaa ja yhteiskuntasopimusta.

Entisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren mukaan aika näyttää oliko Fortumin ratkaisu lähteä mukaan Fennovoima-hankkeeseen oikea. On kuitenkin selvää, että tämä ei ollut heidän alkuperäinen tavoitteensa.

– Fortum olisi ehkä kuitenkin ottanut isomman riskin, jollei se olisi lähtenyt mukaan, kuin se nyt otti lähtiessään mukaan, Vapaavuori pohtii.

Tätä Vapaavuori perustelee ajatuksella, että Fortumin Venäjän vesivoimala-sopimusten toteutumismahdollisuudet olisivat oleellisesti heikentyneet jos se olisi jättäytynyt pois hankkeesta. Siitä onko nykyinen energiaratkaisu ideaali, Vapaavuori ei myöskään osaa sanoa.

– Ei me eletä maailmassa missä voi tehdä ideaaleja ratkaisuja, eikä kukaan voi tietää mikä se edes olisi vuosien päästä. Tämä kuitenkin korvaa sähköntuontia ja on todennäköisesti parempi vaihtoehto kuin ne muut huonommat, Vapaavuori kommentoi.

Vapaavuori myös painottaa, että suomalaisyritykset eivät olisi lähteneet mukaan hankkeeseen, jos se ei olisi taloudellisesti kannattavaa. Venäläisenergiasta riippuvuuden lisäämistä Vapaavuori ei näe missään tapauksessa ongelmana. Hän muistuttaa, että puoli Eurooppaa nojaa vahvasti Venäjään energiapolitiikassaan.

– Tämän hetken tilanteessa näyttää ehkä hieman hankalalta ja pahalta, mutta energiakysymykset on tiedostaen jätetty pois pakotepolitiikasta. Eikä se, että meillä on kuudesta ydinvoimalasta yhden kolmasosan Venäläisomistus ole millään tavalla merkittävää, Vapaavuori linjaa.

Ei sopimusta on parempi kuin huono yhteiskuntasopimus

Yhteiskuntasopimuksesta on Vapaavuoren mukaan tulossa jonkinlainen myyttinen taruolento, joka ratsastaessaan paikalle ratkaisisi kaikki Suomen ongelmat. Hän painottaa hyvän sopimuksen tärkeyttä, joka parantaisi Suomen taloutta. Huonoon sopimukseen ei ole syytä lähteä. Tärkeää on, ettei sopimuksesta tule yhteisarvoa kaikille ratkaisuille.

– On tosiaan parempi, että sopimusta ei synny, kuin se, että syntyisi huono sopimus, Vapaavuori sanoo.

Takarajojen ja aikataulujen vesittymistä ei tule nähdä ongelmana, sillä maailmassa usein tapahtuu näin. Vapaavuori pitää kuitenkin tärkeänä, ettei sopimuksessa ajauduttaisi nyt pitkiin, puolentoista vuoden mittaisiin, keskusteluihin jumiutumaan.

– Me eletään nyt 2010-luvulla, ja tämä on tavallaan testi siitä, että pystyykö meidän vakiintunut työmarkkinajaosto tekemään yhteiskunnan ja kansakunnan kannalta merkittävää ratkaisua, Vapaavuori linjaa.

Ulkomainen telakkaomistajuus ei kerro Suomen ongelmista

Saksalaisyhtiö Meyerin ostettua Turun telakan on keskusteluissa pyörinyt puhetta suomalaisen johtamisen, markkinointikyvyn ja myynnin ongelmista. Vapaavuoren mukaan kyse ei kuitenkaan ole ongelmasta, jos Suomeen saadaan ulkomaalaisia omistajia.

– Telakkaratkaisulla on iso merkitys Suomen taloudelle. Tämä ei kuitenkaan heijasta Suomen ongelmia, vaan meillä ei yksinkertaisesti aina riitä osaaminen tai pääomat kaikkeen mahdolliseen liiketoimintaan. Telakkateollisuus on jo ollut meillä kymmeniä vuosia kuitenkin ulkomaalaisomistuksessa, Vapaavuori toteaa.

Suomi ei Vapaavuoren mukaan pysty missään nimessä kilpailemaan työvoimakustannuksilla, mutta suomalaisen osaamisen ja alihankkijaverkostojen merkitys on sopimuksessa näytellyt hyvinkin suurta roolia.

– Ei maailma pyöri tällä tavalla, että kaikki voisi olla kotimaisessa omistajuudessa. Minkä tahansa maalainen omistajuus, joka tuo Suomeen työpaikkoja ja hyvinvointia on täysin tervetullutta, Vapaavuori kommentoi.

Vapaavuori kommentoi myös ääriliikkeiden aiheuttamaa kohua. Hänen mukaansa asiaan pitää ehdottomasti suhtautua vakavasti ja on tärkeää, että tällaisiin tapahtumiin reagoidaan vahvasti. Hän ei kuitenkaan kohdista kritiikkiään hallitukseen, vaan sanoo nykyisen hallituksen toimivan paremmin kuin edeltäjänsä.

– Kuitenkin paljon parempi ratkaisu kuin edellinen hallitus, joka oli eri mieltä ihan perustavista taloudellisista kysymyksistä. Nyt on yhteisymmärrystä ja se luo pohjan sille, että voidaan lähteä hakemaan ratkaisuja, Vapaavuori sanoo.


Korjaus: Vapaavuori on entinen elinkeinoministeri, ei nykyinen, kuten artikkelissa oli kirjoitettu. Poistettu väärä titteli. 


Lue myös:

    Uusimmat