Ministeri Mykkänen Kalevassa: Turvapaikkaa haettava Euroopan ulkopuolelta

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä turvapaikanhaun pitäisi tapahtua vain Euroopan rajojen ulkopuolella. Hän ottaa kantaa asiaan sanomalehti Kalevassa

Kai Mykkäsen mukaan Eurooppaan pitäisi ottaa turvapaikanhakijoita kiintiöinä suoraan vain Euroopan ulkopuolella sijaitsevilta pakolaisleireiltä eikä niin, että turvapaikkaa voi hakea astelemalla kunkin maan rajojen yli.

– Järjestelmä ei saisi toimia enää niin, että vain ilmoittautumalla saa turvapaikan, hän sanoo Kalevan haastattelussa.

– Salakuljettajilla on nyt liian suuri valta päättää siitä, kuka jää pysyvästi Eurooppaan, sillä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on hyvin vaikea palauttaa takaisin.

"Hallitsematon maahantulo estettävä"

Ministerin mielestä rajan yli tapahtuva hallitsematon maahantulo ja turvapaikanhaku pitää siis estää.

– Se pitää uskaltaa sanoa ääneen. Asiaa pitää katsoa lämpimällä sydämellä, mutta rehellisesti eli niin, että autamme aidosti vainottuja. Samalla Euroopan suurten maiden on ruvettava ottamaan kokonsa mukainen määrä kiintiöpakolaisia.

Suomen osalta uusi tulkinta tarkoittaisi käytännössä sitä, että jos maan rajojen yli vyöryisi esimerkiksi Haaparannasta Tornioon turvapaikanhakijoita kuten syksyllä 2015 tapahtui, heitä ei enää ohjattaisi eri puolille maata odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Heidät lennätettäisiin pois Suomesta koko Euroopan yhteiseen järjestelykeskukseen, mistä heidät jaettaisiin maihin kunkin valtion kanssa sovitun pakolaiskiintiön mukaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat