Ministeri Lintilä: Fennovoiman ydinvoimalahanke lykkääntyy Venäjän toimien takia merkittävästi

Muuttavatko Venäjän toimet Fennovoiman suhtautumista venäläiseen laitostoimittajaan? 8:27
Asian ytimessä -ohjelmassa puhuttiin elen siitä, muuttavatko Venäjän toimet Fennovoiman suhtautumista venäläiseen laitostoimittajaan

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kertonut STT:n haastattelussa, että Ukrainan konfliktin seurauksena Fennovoiman hanke lykkääntyy merkittävästi.

– En näe horisontissa, että voisin esittää rakentamislupaa, Mika Lintilä toteaa STT:lle.

– Ihan selkeää on, että tämän konfliktin seurauksena tämä hanke ainakin lykkääntyy merkittävästi.

Lintilä kertoi aiemmin eduskunnan kyselytunnilla, että ei näe enää näkymää, jossa hän esittelisi muulle hallitukselle Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisluvan.

Venäjän valtionyhtiö Rosatomin on tarkoitus toimittaa Pyhäjoelle Hanhikiven ydinvoimala. Rakennuttajana toimii suomalaisten enemmistöomistama Fennovoima.

Hanketta on suunniteltu jo pitkään, mutta rakentamislupaa sillä ei vielä ole.

– Jos otetaan esimerkiksi [Hanhikiven suunnitellun voimalan] reaktorin painesäiliöt, jotka tehdään Donetskissa ja yleensäkin kärjistynyt tilanne, kyllä minä joudun sanomaan esittelevänä ministerinä, lupaviranomaisena tietyllä tavalla: en näe sitä näkymää, että voisin esitellä sitä valtioneuvostolle, Lintilä totesi eduskunnassa.

Fennovoiman ja Rosatomin voimalahanke Pyhäjoella on parhaillaan Säteilyturvakeskuksen arvioitavana. Rakentamislupa voidaan myöntää vasta tämän arvion jälkeen.

Fennovoima on kertonut, että sen tavoite on saada rakentamislupa kesään 2022 mennessä.

Fennovoiman Härmälä MTV:lle: Odotan selvyyttä lähipäivinä

MTV Uutisten tavoittama Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä kommentoi asiaa lyhyesti.

– Aamupäivällä presidentin ja pääministerin yhteisessä tiedotustilaisuudessa pääministeri sanoi, että hallitus odottaa turvallisuusselvityksen tuloksia ja tekee sitten päätöksiä. Nyt tämän ministeri Lintilän kannanoton voi tulkita eri tavalla. Oletan, että lähipäivinä tähän tulee selvyyttä, sanoo Härmälä MTV Uutisille.

Juttuun lisätty Fennovoiman Esa Härmälän kommentit kello 20.04.

Lue myös:

    Uusimmat