Ministeri Lindén Uutisextrassa: Hallitus keskustelee hoitajamitoituksen lykkäämisestä – "Hoitajia ei ole riittävästi"

19:35
Katso koko haastattelu tästä!

Hallitus aikoo keskustella 0,7:n hoitajamitoituksen aloitusajan siirtämisestä. Uutisextrassa vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) myöntää, että hoitajia ei ole riittävästi, jotta uudistus voisi astua voimaan jo huhtikuussa. 

Monille hoivayksiköille on haasteellista löytää tarpeeksi hoitajia, eli uudistuksen vaatimia seitsemän hoitajaa kymmentä asukasta kohden ympärivuorokautisissa hoivakodeissa.

– Siitä neuvotellaan hallituspuolueiden kesken ja me ymmärrämme kyllä, että on ihan järkiperusteita sille siirrolle, mutta me (SDP) emme ole valmiit siihen, että 0,7:n päälle vedettäisiin henkselit ylle ja tyydyttäisiin nolla kuutoseen tai vedettäisiin kokonaan mitoitukset pois, totesi Aki Lindén

Ministerin mukaan hallituksen olisi hyvä valmistella lakipykäliä siltä varalta, jos korona jälleen yltyy ja rajoituksia pitäisi ottaa jälleen käyttöön.  

– Jos sellainen tautiaalto tulee, niin sitten olisimme ilman aseita, jos meillä ei ole niitä pykäliä siellä. Mutta olen huomannut, että on aika laajalle levinnyt sellainen ajattelu, että niin paljon pelätään niitä rajoituksia, että ajatellaan että turvallisinta olisi, ettei ole niitä pykäliä niin sitten ei voi tulla niitä rajoituksiakaan.  

Lindèn ministerinä vielä syyskuun ajan

Lindénin pesti perhe- ja peruspalveluministerinä loppuu kun Krista Kiuru palaa vanhempainvapailta.

– Tarkkaa päivämäärää ei ole ja tämä on sillä tavalla henkilökohtainen asia, että se liittyy Krista Kiurun vanhempainvapaaseen, niin ei tarvitse spekuloida, mutta voin sanoa sen näin, että tämänhetkisen tietämyksen mukaan olen ainakin syyskuun tässä vielä. 

Myös keskusta haluaa lykätä hoitajamitoituksen kiristystä

Hallituksen toiseksi suurin puolue keskusta haluaa lykätä hoitajamitoituksen kiristymistä, kirjoittaa STT.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo STT:lle, että sosiaali- ja terveysministeriön tulisi selvittää pikatahtia uusi päivä sille, milloin mitoituksen seuraava nosto voisi astua voimaan.

Hänen mukaansa asiasta tulisi keskustella budjettiriihessä, jolloin on oltava ymmärrys uudesta voimaanastumisen ajankohdasta. Hän sanoo, ettei keskusta halua luopua mitoituksen nostosta.

Hallitus on varannut budjettiriihelle elokuun viimeisen ja syyskuun ensimmäisen päivän.

Saarikko kertoi kannastaan ensin Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Haastattelu löytyy myös MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja