Ministeri korkeammasta prosentista: Hallitus ei voi ummistaa silmiään todellisuudelta

5,5-prosenttiset alkoholijuomat kauppoihin 2:06

Alkoholiprosentin korotuksen puolesta äänestänyt vastuuministeri muistuttaa, että korotus tarkoittaa enemmän haittoja, jotka näkyvät niin lastensuojelussa kuin päivystyksessäkin.

–  Vastuuministerinä, myös päihdehaitoista vastaavana, en milloinkaan voi kieltää niitä riskejä ja haittoja, jotka liittyvät päihdehaittoihin esityksen tästä kohdasta johtuen, toteaa perhe ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vakavana.

Miten päihdehaittoihin suhtaudutaan jatkossa?

– Aivan yhtä vakavasti kuin tähänkin asti. Alkoholin liikakäyttö on monen suomalaisen ongelman takana – puhutaan sitten järjestyshäiriöistä, lastensuojelusta, tai soten ruuhkautumisesta päivystyspalveluissa. Tältä todellisuudelta hallitus ei voi ummistaa silmiään.   

– Tilavuusvahvuuden kasvu todennäköisesti, ja vaikutusarvioiden mukaan, lisää päihdehaittoja – oli sitten kysymys sote-menoista, lastensuojelusta tai järjestyshäiriöistä. Näihin on varauduttava ja näitä ei voi kiistää.

"Alkoholi kuuluu Suomessa arkeen ja juhlaan, hyvässä ja pahassa"

Miten näihin haittoihin varaudutaan?

– Laki astuu voimaan ensi vuonna ja sitten näemme ne vaikutukset, mutta kyllä hallitus on ollut vaikutusarvioista rehellinen. Päihdehaitat ovat suomalaisen alkoholikulttuurin toinen puoli. Alkoholi kuuluu Suomessa arkeen ja juhlaan, hyvässä ja pahassa. Koska kaikkien suomalaisten alkoholinkäyttö ei ole kohtuukäyttöä, niin päihdehaitoilta ei voi silmiä ummistaa. 

Saarikon mukaan on arvo sinänsä, että alkoholilaki on vihdoin eduskunnassa. Ministeri huomauttaa, että "järjestelmän perusteet pysyvät ennallaan" ja mainitsee "säännellyn alkoholikulttuurin ja "Alkon monopolin".

Alkoholista aiheutuvat vuosittaiset välittömät kustannukset olivat vuonna 2013 noin 1,2—1,4 miljardia euroa. Miehet juovat kolme neljäsosaa kaikesta alkoholista ja alkoholikuolleisuus selittää noin viidenneksen miesten ja naisten elinajan odotteen eroista.

THL:n tutkimusprofessori: Kokonaiskulutus kasvaa noin 6% 2:52


Lue myös:

    Uusimmat