Ministeri Kiuru Säätytalolla: Lähden siitä, että tämä kriisi on ratkaistava viimeistään toukokuussa

25:45
THL, Fimea ja STM kertoivat Astra Zenecan rokotteen tilanteesta – katso tiedotustilaisuus.

Rokotusjärjestyksen mahdollisesta muuttamisesta tehdään päätöksiä vasta myöhemmin tällä viikolla. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tänään saapuessaan Säätytalolle hallituksen neuvotteluihin.

Hallitus neuvotteli rokotusjärjestyksen lisäksi tänään muun muassa ensi viikon kehysriihestä, määräaikaisten koronatoimien jatkosta ja yleisestä epidemia- ja rokotetilanteesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) esitys rokotusjärjestyksestä oli lausuntokierroksella, joka päättyi tiistaina. Kiurun mukaan ministeriössä valmistellaan nyt ehdotusta lausuntojen perusteella.

Rokotusjärjestyksestä päätetään valtioneuvostossa, ja Kiurun mukaan päätös saadaan loppuviikosta.

–  Itse lähden siitä, että tämä kriisi on ratkaistava viimeistään toukokuussa, Kiuru sanoi viitaten koronakriisiin.

Varjoa rokotustilanteeseen tuo muun muassa se, että lääkeyhtiö Johnson & Johnson kertoi keskeyttävänsä koronarokotteensa toimitukset Eurooppaan. Kyseessä on varotoimi, jonka taustalla ovat rokotteeseen liittyvät veritulppaepäilyt.

–  Se on tietenkin iso isku, vaikka nuo määrät ovat suunnitellusti aika pieniä, joita me olisimme kevään aikana saaneet. Keinovalikoimassa olisi hyvä olla monta rokotetta, ja tältä osin sillä on merkitystä. Meillä ei ole varaa tinkiä terveysturvallisuudesta, Kiuru sanoi.

Ravintoloiden nykyisiä rajoituksia säätelevä laki päättyy sunnuntaina. Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä uusi rajoituslaki, jota täydennetään hallituksen asetuksella.

Säätytalolle keskiviikkona saapunut työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoi, että ravintoloiden rajoituksilla on ollut tavoitteena se, että tartuntoja pystytään painamaan alas.

–  Vaikuttaa siltä, että se on tosi hyvin toteutunut. Nuorten aikuisten tartunnat ovat Hus-alueella laskeneet merkittävästi. Viikonlopun tietojen mukaan yli 40 prosentilla, Haatainen sanoi.

Haatainen lisää, että rajoitukset ovat olleet ravintoloille ja alan työntekijöille tosi tiukkaa aikaa. Hallituksen on määrä perjantaina antaa ravintolatoimintaa ensi viikon alusta alkaen säätelevä asetus, jossa määrätään eri alueita koskevat rajoitukset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja