Sote-suunnitelmat selvenevät! Keskeiset kohdat halutaan valmiiksi jouluun mennessä, 7 päivän hoitotakuu säädetään lakiin – "Moni kysyy, olemmeko tosissamme"

Hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen keskeisimmät piirteet on linjattu. Uudistuksen toteutuessa luvassa on seitsemän päivän mittainen hoitotakuu.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi sote-suunnitelmista SuomiAreenassa Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman vieraana.

Kiurun mukaan uudistuksen tiekartta on laadittu ja keskeisimmistä asioista päädetty.

– Homma on nyt puoliksi suunniteltu, ja sanotaan, että puoliksi suunniteltu on jo hyvin tehty, Kiuru kommentoi.

Luvassa on muun muassa seitsemän päivän mittainen hoitotakuu. Tämä toteuttaa hallitusohjelman kirjauksen hoitotakuun kiristämisestä.

– On kova lupaus yhteiskunnalta pitää huolta siitä, että seitsemässä päivässä suomalaiset pääsisivät hoitoon, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan hoitotakuu tullaan säätämään lakiin nopealla aikataululla.

– Moni kysyy jo nyt, olemmeko tosissamme. Olemme niin tosissamme, että myös hallituksen sisällä on tehty päätös, että tämä tullaan säätämään nopealla aikataululla lakiin.

– Tämän syksyn aikana meidän täytyy saada ajuri tälle työlle, ja se ajuri tulee olemaan se, että ihmisten pitää päästä seitsemässä päivässä hoitoon.

Tavoitteena saada keskeiset sisällöt valmiiksi jouluksi

Kiurun mukaan sote-pakettiin tulee kuulumaan maakuntalaki, ja pääkaupunkiseutua koskevaa erillisratkaisua selvitetään.

– Täytyy selvittää, miten kunnat voivat olla järjestelyssä tuottajina, vai voivatko lainkaan, Kiuru sanoi.

Paketin kasaaminen tullaan aloittamaan elokuussa heti lomien loputtua.

– Tarkoituksena on, että saataisiin mahdollisimman nopeasti, jouluun mennessä raapaistua keskeinen sisältö alustavaksi lainsäädännöksi valmiiksi. Silloin meillä olisi koko kevät ja kesään mennessä aikaa katsoa vielä moneen kertaan tämä kokonaisuus.

Uudistuksella tähdätään säästöihin, mutta jonkin tietyn säästettävän summan hakeminen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksilla ei Kiurun mukaan tältä erää kuulu asiaan.

– Hallitus ei tee sitä virhettä, että haetaan mekaanisia säästöjä, Kiuru totesi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja