Ministeri Iloniemi: Lopulta länsi mukautuu Venäjän valloituksiin Ukrainassa

Ministeri Iloniemi: Moni hyväksynyt ajatuksen, että Ukraina ei selviä ilman pahoja vaikutuksia 3:24
Ministeri Iloniemi: Moni hyväksynyt ajatuksen, että Ukraina ei selviä ilman pahoja vaikutuksia

Ministeri Jaakko Iloniemi pelkää, että useat maat ovat jo hyväksyneet ajatuksen, että Ukraina tulee menettämään alueita. 

– Pahoin pelkään, että moni on jo hyväksynyt sen ajatuksen, että tämä ei pääty niin, että Ukraina tästä selviää ilman pahoja vahinkoja, kertoo Iloniemi MTV Uutisille.

Iloniemi pitää mahdollisena, että Venäjä onnistuu pitämään valloittamansa alueet pysyvästi. Mikäli isoja alueita Ukrainasta jää Venäjän haltuun, Iloniemi ennustaa lännen mukautuvan tähän.

– Länsi tuskin tätä hyväksyy, mutta mukautuu. Tämä tarkoittaa sitä, että länsi ei ryhdy mihinkään todellisiin toimenpiteisiin, koska sodan vaara on liian suuri.

– Olemme nähneet suuria materiaalisia tuhoja ja suuria määriä ihmisiä jotka ovat saaneet surmansa. Vielä emme ole nähneet sitä mitkä alueet venäjä kenties onnistuu ottamaan haltuunsa pysyvästi, jatkaa Iloniemi.

Iloniemen mukaan lännellä ei ole Ukrainan suhteen yhtenäistä strategiaa, pikemminkin erilaisia kansallisia strategioita. 

Mitä lähempänä ollaan konfliktia, sitä enemmän se koetaan omaksi eurooppalaiseksi sodaksi, mitä kauempana, sitä vähemmän se kiinnostaa, maalaa Iloniemi.

Iloniemi otti osaa Tasavallan presidentti Alexander Stubbin isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelutapahtuman aiheena on Suomi ja Eurooppa muuttuvassa maailmassa. Yhtenä pääpuheenaiheena on ollut myös Venäjän käymä hyökkäyssota Ukrainassa. 

Lue myös:

    Uusimmat