Pekka Haaviston ministeritoimien tutkinta valmistui KRP:ssä: esitutkinta-aineisto etenee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan käsittelyyn

KRP: Helmikuussa alkanut esitutkinta ministerivastuuasiassa on valmistunut – 10 opposition kansanedustajaa vaati esitutkintaa 7:05
Videolla politiikan toimittaja Alec Neihum arvioi, millaisia seurauksia tapauksella on Haavistolle.

Ministeri Pekka Haaviston toimia koskeva esitutkinta ministerivastuuasiassa on valmistunut, tiedottaa keskusrikospoliisi. Poliisi ei kommentoi asiaa enempää.

Seuraavaksi esitutkintapöytäkirja toimitetaan valtakunnansyyttäjälle. Valtakunnansyytäjä on johtanut esitutkintaa, ja hänen tehtävänsä on selvittää, onko Haavisto syyllistynyt tehtävässään rikoksiin.

Esitutkinnan ja kuultujen asiantuntijoiden kuulemisten perusteella perustuslakivaliokunta ottaa kantaa siihen, onko asiassa aihetta nostaa syyte Haavistoa vastaan. Jos eduskunta päätyisi nostamaan asiassa syytteen, se käsiteltäisiin valtakunnan oikeudessa.

Perustuslakivaliokunta käsittelee asian näillä näkymin syyskuussa.

Valiokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta jatkaa Haavistoa koskevan esitutkinta-aineiston käsittelyä heti syyskuun alussa, kun eduskunta kokoontuu. 

Hänen mukaansa aineisto tulee julkiseksi siinä vaiheessa, kun asian käsittely on päättynyt perustuslakivaliokunnassa.

Perustuslakivaliokunta tekee asiasta mietinnön, jonka jälkeen eduskunnan suuressa salissa äänestetään mahdollisesta ministerisyytteen nostamisesta.

Perustuslakivaliokunnan jäsenillä ja asiantuntijoilla on nyt elokuu aikaa perehtyä aineistoon, jota on Ojala-Niemelän mukaan toistatuhatta sivua.

Erikoishaastattelussa Pekka Haavisto 8:33
Haavisto oli toukokuussa Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa.

Uutista täydennetty 6.7.2020 kello 13.19.

Lue myös:

    Uusimmat