Ministeri Grahn-Laasonen MTV:lle: Ruokakaupasta voi kohta tilata alkoholia kotiin

Miten kohtuuttomalta kärsimykseltä vältytään, ministeri Grahn-Laasonen? Näin hallitus aikoo leikata sosiaalisturvasta 14:32
Miten kohtuuttomalta kärsimykseltä vältytään, ministeri Grahn-Laasonen? Näin hallitus aikoo leikata sosiaaliturvasta.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastaa hallituksessa myös alkoholi- ja tasa-arvoasioista. Ministeri kertoi MTV:n Uutisextrassa, että alkoholin etäkauppa ruokakaupoista aiotaan sallia, mutta lähisuhdeväkivallan sovittelu kielletään.

Tasa-arvoministerinä Sanni Grahn-Laasonen pitää lähisuhdeväkivaltaa Suomessa synkkänä ongelmana. Suomi on ministerin mukaan saanut moitteita siitä, että jopa toistuvista väkivaltatapauksista on selvinnyt sovittelemalla.

Jatkossa sen paremmin mies kuin nainenkaan ei voisi selvitä lähisuhdeväkivallasta pelkästään sovittelulla.

– Peruslinja on se, ettei sovittelulla enää voi välttyä tuomiolta. Se on se tavoite. Ja tämä on siksi, että nämä tilanteet ovat erittäin kipeitä perheissä ja lähisuhteissa, perusteli Grahn-Laasonen.

Kaljat ja siiderit voi kohta tilata kotiin

Alkoholiministerinä Grahn-Laasonen toteuttaa jo sovittua alkoholilain muutosta, jonka mukaan hieman aiempaa vahvempia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia voidaan myydä myös ruokakaupoissa.

Syksyn aikana eduskunnan on määrä sallia korkeintaan kahdeksanprosenttisten käymisteitse tuotettujen alkoholijuomien myynti kaupoissa. Muutos voisi tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Myöhemmin ensi vuonna hallituksen on tarkoitus sallia myös alkoholijuomien osto ruokakaupoista kotiinkuljetuksella liikkeiden nettikauppojen kautta. Laki voisi tulla voimaan ehkä ensi vuoden syksyllä.

– Ensi vuonna on tavoite saada sekin laki eduskuntaan ja voimaan. Eli jatkossa sitten verkkokauppa olisi mahdollista eli kun ruokakauppaostoksia tekee, siinä samalla voisi tilata myös alkoholijuomia, selventää ministeri.

Grahn-Laasosen mukaan muutokset ovat maltillisia ja mahdollisia siksi, että alkoholin kulutus on Suomessa eurooppalaistunut eli vähentynyt.

Puoliväliriihessään hallituksen on tarkoitus harkita uudelleen myös viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa. Hallitusneuvotteluissa erityisesti kristillisdemokraatit vastustivat ajatusta.

Katso ministeri Sanni Grahn-Laasosen koko haastattelu Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat