Mainos

Ministeri: Ei voi olla oikein, että kolmen vuoden välein raiskaa ensikertalaisena

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen ehdottaa, että rikoslain käsitettä ensikertalaisuudesta harkittaisiin uudelleen.

Nykylain mukaan rikollinen lasketaan ensikertalaiseksi, kun edellisestä tuomiosta on kulunut kolme vuotta.

- Rikoksen voi tehdä vain yhden kerran ensimmäistä kertaa. Ei voi olla oikein, että kolmen vuoden välein raiskaa ensikertalaisena, Räsänen sanoi KD:n Etelä-Savon piirin kokouksessa Joroisissa.

 Räsäsen mukaan teoilla pitää olla seuraus, vaikka teko olisi ensimmäinen.

 - Yleisen oikeustajun mukaan se, että joku tappaa ensimmäisen kerran, ei ole peruste päästää tekijää lyhyellä vankeudessa istumisella. Siksi vakavien henkilöön kohdistuvien rikosten kohdalla ensikertalaisuus voitaisiin harkitusti poistaa kokonaankin ja muiden kohdalla pidentää aika takaisin viiteen vuoteen, Räsänen toteaa.

Vankeinhoidollisesti ensikertaisena pidetään vankia, joka rikoksen tekopäivää edeltäneiden kolmen vuoden aikana ei ole suorittanut vankeusrangaistusta. Vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen vapautumista koskeva säännös vaati aluksi viiden vuoden kulumista vankilasta vapautumisen ja uuden rikoksen välillä. Vuonna 1976 viiden vuoden aika muutettiin kolmeksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja