Ministeri Berner oli loppuvuodesta päättämässä pankkialaan vaikuttavasta lakiesityksestä – tiesikö jo tuolloin SEB-pankin pestistään?

3:44
Ministeri Anne Berner ja hänen mahdollinen pestinsä SEB-pankissa ovat esillä Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa 26.2.2019.

Suomen hallitus päätti joulukuussa lakiesityksestä, jolla on vaikutuksia muun muassa pankkialaan. Päätöstä tekemässä oli myös SEB-pankin hallitukseen ehdolla oleva liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Valtioneuvoston yleisistunnon asialistalla oli joulukuun 13. päivänä kohta “hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvopaperimarkkinalain ja osakeyhtiölain muuttamisesta sekä eräiksi niihin liittyviksi laeiksi”. Kokouksessa paikalla olleet ministerit päättivät, että kyseinen lakiesitys annetaan eduskunnalle.

Laajan lakikokonaisuuden taustalla on jo vuonna 2017 annettu EU-direktiivi, joka vaikuttaa muun muassa osakeyhtiöiden palkitsemispolitiikkaan ja esteellisyyssäännöksiin. Pankki- ja sijoituspalvelualan yrityksille direktiivissä on määräyksiä esimerkiksi siitä, millaisia tietoja yritysten on toiminnastaan julkaistava.

Vaikka direktiivi sanelee raamit, voivat jäsenmaat jonkin verran vaikuttaa siihen, missä muodossa direktiivin vaatimukset kirjataan kansalliseen lakiin. Suomessa kyseistä lakipakettia viimeistellään parhaillaan eduskunnassa.

Pohjana lainsäädäntötyössä on hallituksen esitys, jonka antamisesta hallituksen ministerit päättivät kokouksessaan 13. joulukuuta. Päätöksentekoon osallistui myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Pankkialalle siirtyvä Berner oli siis päättämässä asiasta, joka vaikuttaa pankkialalla toimivien yritysten toimintaan. Myös SEB-pankilla on merkittävää toimintaa Suomessa. Olennainen kysymys on, tiesikö Berner jo päätöksentekohetkellä joulukuussa olevansa siirtymässä SEB-pankin hallitukseen.

Berner haluton kommentoimaan aikatauluja

SEB-pankki kertoi viikko sitten, että Berner on ehdolla yhtiön hallitukseen. Berner itse on ollut haluton kertomaan, milloin sai ensimmäisen yhteydenoton SEB-pankilta hallitusjäsenyyteen liittyen. Viime viikolla eduskunnassa ministeri vastasi asiaa koskeviin kysymyksiin joka kerta samalla tavalla: en kommentoi.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelma tavoitti Bernerin virkamatkalta Barcelonasta. Hän ei edelleenkään halunnut kertoa, mistä lähtien on tiennyt tulevasta SEB-pestistään. Berner ei myöskään halunnut antaa asiasta haastattelua.

Tekstiviestillä Berner kertoi, että yhteydenotto SEB:stä olisi tullut vasta joulukuun 13. päivän jälkeen.

Asian ytimessä -ohjelman haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hallituksen jäsenten valintaprosessi kestää huipputasolla vähintään useita kuukausia, ja ehdokkaalta itseltään kysytään suostumusta hyvissä ajoin etukäteen. Tapauksesta riippuu, kuinka paljon etukäteen.

Aiheesta lisää Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3-kanavalla ja mtv.fi-palvelussa tiistaina klo 22.35. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja