Oikeuden mukaan oikeuskanslerinvirasto rikkoi lakia salatessaan asiakirjat ex-ministeri Anne Bernerin siirtymisestä SEB-pankin hallitukseen

Berner jatkaa tehtävässään pankkipestistä huolimatta 1:45
Näin Bernerin siirtoa käsiteltiin eduskunnassa – hän sai jatkaa ministerinä vielä helmikuussa 2019.

Oikeuskanslerinviraston päätös salata asiakirjoja entisen liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin siirtymisestä Skandinaviska Enskilda Bankenin (SEB) hallitukseen oli lainvastainen, linjaa korkein hallinto-oikeus (KHO).

KHO:n käsiteltävänä oli kysymys siitä, sovellettiinko kyseessä oleviin sähköpostiviesteihin julkisuuslakia vai jäivätkö ne sisäistä työskentelyä varten laadittuina lain soveltamisalan ulkopuolelle.

Viestit olivat Bernerin ja oikeuskanslerin välisiä.

KHO:n mukaan viesteissä ei ollut kyse toisarvoisista asiakirjoista, vaan oikeuskanslerin nimenomaisista kannanotoista ja näkemyksistä liikenne- ja viestintäministerin asemaa ja toimintaa koskeviin, julkisen vallankäytön kannalta merkittäviin kysymyksiin.

Oikeuskanslerinvirasto ei vuonna 2019 antanut Ylelle oikeuskansleri Tuomas Pöystin sekä silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) ja ministeri Anne Bernerin (kesk.) viestinvaihtoa.

Ylen toimittaja oli pyytänyt saada oikeuskanslerin sähköpostit ja kirjalliset ohjeet, jotka liittyivät Bernerin siirtymiseen ruotsalaispankki SEB:n hallitukseen.

Pöysti otti sähköpostiviesteissään kantaa Bernerin edellytyksiin jatkaa ministerin tehtävässä uudessa tilanteessa.

Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan viestit liittyivät liikenne- ja viestintäministerin tehtävässään käyttämään julkiseen valtaan, joten ne ovat julkisia.

Oikeuskanslerinvirasto valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat