Sipilän mukaan on tärkeää viedä eteenpäin Bernerin ratahankkeita – "Nämä ovat äärimmäisen tärkeitä koko Suomen kannalta"

5:35
Sipilä vastasi toimittajien kysymyksiin Kesärannassa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan liikenneministeri Anne Berneriä (kesk.) tarvitaan edistämässä tärkeitä liikennehankkeita. Bernerin jatkosta ministerinä on noussut kysymyksiä, kun ruotsalaispankki SEB:n yhtiökokouskutsu paljasti Bernerin olevan ehdolla pankin hallitukseen.

Sipilän mukaan lähtökohtana on, että Bernerin toimesta neuvotellut tärkeät ratahankkeet saadaan liikkeelle. Sipilä vastasi tänään ratahankkeisiin viittaamalla kysymykseen siitä, onko mahdollista, että Berner lopettaisi ministeritehtävänsä ennen hallituskauden loppua.

–  Minun lähtökohtani on se, että nämä tärkeät ratahankkeet, joita ministeri Bernerin johdolla, hänen toimestaan, on neuvoteltu kuukausikaupalla, saadaan liikkeelle. Nämä kolme hanketta ovat äärimmäisen tärkeitä koko Suomen kannalta, Sipilä sanoi.

Yhtiökokous järjestetään Tukholmassa 26. maaliskuuta, jolloin lopullinen päätös uusista hallitusjäsenistä tehdään.

Sipilän mukaan mahdollisessa SEB:n hallitusjäsenyydessä on kyse luottamustoimesta, johon Bernerillä kauden jälkeen on täysi oikeus. SEB:n yhtiökokous on vasta maaliskuun lopulla, joten Sipilän mukaan nyt puhutaan lähinnä toimitusministeristöajasta.

– Oikeuskanslerin kirjallisen vastauksen mukaan silloin täytyy olla tarkkana, että ei osallistu esimerkiksi rahoitusmarkkinaa koskevaan päätöksentekoon. Niitä tuskin toimitusministeristöajalle edes sattuu, Sipilä sanoi toimittajille pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

"Luottamustoimia pitää pystyä tekemään ministerikauden jälkeen"

Sipilä myös totesi, että Berner saa itse kertoa omista jatkopesteistään ja luottamustoimista, mihin on menossa. Kysymyksen siitä, milloin sai tietää Bernerin SEB-ehdokkuudesta, Sipilä kuittasi sanomalla, ettei asia kiinnosta häntä.

STT kysyi Sipilältä, onko tarvetta pohtia jonkinlaista karenssiaikaa yritysten hallituksiin menemiselle ministeripestin jälkeen.

– Yritysten tehtäviin siirtymisestä on paljon keskusteltu, mutta kyllä luottamustoimia pitää pystyä tekemään ministerikauden jälkeen. Tässähän on kysymys luottamustoimesta, Sipilä sanoi.

Berner ei ole asettumassa ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Berner vahvisti asian STT:lle tiistai-iltana.

Sipilä totesi, että Berner on ilmoittanut jo eduskuntavaalikampanjassaan neljä vuotta sitten, että on eduskunnassa yhden kauden.

– Toki olen häntä houkutellut ehdokkaaksi. Moni muukin on sitä tehnyt, mutta hän on koko ajan pitänyt tästä kannastaan kiinni, että hän on yhden kauden täällä eduskunnassa, Sipilä sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja