Miniä, vältä joulustressi: Näin anopin kanssa tulee toimeen

Moni perhe vierailee anopin ja apen luona jouluna, ja pyhät ovat otollista aikaa myös pienille perheriidoille. Anopin ja miniän suhteen ei kuitenkaan tarvitse olla hankala. Tietokirjailija vinkkaa, miten anopin kanssa kannattaa toimia ja millainen on hyvä miniä.

Miniän ja anopin suhteesta tietokirjan Mieluinen miniä kirjoittanut Tuula Vainikainen varoo antamasta liian tarkkaa kuvausta sille, millainen on hyvä miniä. Jokainen voi olla hyvä miniä omalla tavallaan. Hyvä miniä osaa kuitenkin kuunnella anoppiaan ja ymmärtää häntä hänen omassa elämässään ja ymmärtää myös, millaisen elämän anoppi on elänyt.

– Hyvä miniä osaa tietysti pitää myös rajat. Eihän toisen pidä antaa tulla mestaroimaan nuoren parin elämään, mutta tämä rajanveto pitää tehdä ystävällisesti mutta päättäväisesti, hän sanoo.

– Olen sanonut omille miniöilleni, että koen olevani heitä kokeneempi ihminen, koska olen niin paljon vanhempi. Me mieheni kanssa mielellämme kerromme oman mielipiteemme eri asioihin, ja meistä olisi kauhean mukavaa, jos he kuuntelisivat näkemyksemme, mutta meistä on ihan ok, jos he pohdittuaan asiaa tekevät niin kuin he itse haluavat, hän sanoo.

Vainikainen sanoo, että monet miniöiden mieltä painavat anoppiasiat ovat lähteneet väärinkäsityksistä. Miniä on vielä epävarma ja jännittää yhteiselämää, ja jos anoppi sitten sanoo jotakin, jonka miniä kokee arvosteluksi, tämä tunne voi jäädä vaivaamaan miniän mieltä pitkäksi aikaa. Vainikaisen mielestä hyvä miniä kysyykin rohkeasti, että mitä tarkoitit tuolla kommentilla, jos jokin kommentti jää mietityttämään.

– Kirjassani on esimerkki, jossa miniä muistelee, kuinka anoppi oli aikanaan sanonut kyläillessään nuorella parilla, että "tummilla pinnoilla on paljon näkymätöntä likaa". Miniä oli miettinyt, että anoppi tarkoittaa heidän mustalla lipastollaan olevan kauheasti pölyä. Vielä kymmenien vuosien päästä miniä muistaa edelleen tilanteen aiheuttaman ahdistuksen.

– Tällaisessa tilanteessa voisi kysyä suoraan, että tarkoitatko, että meillä on likaista. Muuten saattaa olla, että syntyy tilanne, joka sitten kuohuu ajan kanssa yli. Toinen ei ole tarkoittanut yhtään mitään, mutta toinen osapuoli tulkitsee kommentin itsensä arvosteluksi, Vainikainen sanoo.

Vainikaisen vinkit: Toimi näin anopin kanssa

• Hyvä miniä ymmärtää, että anopillakin on ollut elämä ja mitä hän on kokenut. Anoppi pitäisi pystyä asettamaan osaksi hänen omaa elämäntarinaansa.

• Ole rehellinen ja puhu asioista mahdollisimman suoraan, tietysti ystävällisesti. Hyvä miniä kertoo omista toiveistaan.

• Täytyy muistaa, että kyseessä on aina kahden ihmisen välinen suhde. Kun parhaansa yrittää, silloin yleensä onnistutaan. Tietysti myös pojan ja puolison toiminta vaikuttaa. Pojan tulisi konfliktitilanteissa pitää vaimonsa puolta.

Lue myös:

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat