Miltä Suomi näyttää ulkosuomalaisen silmin? 50 vuotta Yhdysvalloissa asunut Peter paljastaa: "Suomessa saa osakseen kateutta"

6:45

Suomalainen Peter Makila on asunut nyt 50 vuotta muualla kuin Suomessa. Miltä Suomi näyttää ulkosuomalaisen silmin?

Peter Makila osasi ennustaa jo pienenä poikana tulevaisuutensa. Synnyinkotinsa edustalle kuoppaa kaivanut pikkupoika vastasi naapureiden uteluihin "lähtevänsä ameriikkaan". 

Vuosikymmen myöhemmin reilu parikymppinen mies pakkasi tavaransa ja lähti matkalle merten toiselle puolen. Sille tielle hän myös jäi.

Peltilentokone antoi kimmokkeen

Makila muistelee, kuinka hänen enonsa muutti Yhdysvaltoihin paremman elämän perässä.

Muuttoa seurasi jouluaatto ja nuoren Makilan pojan ensimmäinen Yhdysvalloista asti saapunut joululahja. 

– Sain enoltani pienen peltisen lentokoneen, jossa vilkkuivat valot. Koko naapurusto kerääntyi katsomaan sitä, sillä ei sellaisia vielä silloin Suomessa valmistettu, hän kertaa nyt yli 60 vuotta myöhemmin.

Haaveistaan huolimatta Makila ei päätynyt aivan suoraa tietä Yhdysvaltoihin. Ensin tehtiin 28 vuoden kierros Kanadan puolella, josta jo pieneksi perheeksi kasvanut joukkio lopulta päätyi siirtymään nuoruuden haavemaahan: Yhdysvaltoihin. 

Kateus kuuluu Suomeen

22 vuotta on kulunut siitä hetkestä, kun Makilat päättivät pakata perheensä ja lähteä etsimään lämpimämpiä olosuhteita Yhdysvaltojen Floridasta. Valinta ei vieläkään kaduta.

– Tämä paikka on näyttäytynyt meille mahdollisuuksien maana, Makila kertoo.

Eroavaisuuksia esimerkiksi yrityskulttuurissa hän alkaa luettelemaan saman tien. Yhdysvalloissa yksityisyrittäjiä tuetaan, ja ilmastokin Floridassa on aivan ihanteellinen. Ikinä ei tarvitse kömpiä pilkkopimeässä ja kylmässä töihin ja sieltä takaisin. Myös ihmisissä on eroja, Makila toteaa.

– Jos Suomessa menestyy, saa usein osakseen kateutta. Täällä ihmiset vain kannustavat menestyviä lisää.

Suomalaisuus hitsattuna sydämeen

Suomalaisten omatoimisuuden huomaa välillä myös arjen pienissä tilanteissa. Yhdysvalloissa esimerkiksi hotelliketjuilla on omat parkkeeraajansa, jotka hoitavat asiakkaan auton parkkeeraamisen loppuun saakka.

– Ei se ikinä toimisi Suomessa, me haluamme ajaa automme itse, Makila nauraa.

Toinen hänen esimerkeistään sijoittuu ruokakauppoihin. Kun suomalainen kävelee hihnan toiseen päähän pakkaamaan omia ostoksiaan, amerikkalainen kanssashoppailija jää odottamaan, että myyjä pakkaa ostokset hänen puolestaan. Makila myöntää nolona tekevänsä tätä itsekin välillä Suomessa.

– Seison tyhmänä kassalla ja odotan, sitten vaimo juoksee nopeasti hihnan toiseen päähän pakkaamaan, kun olen taas unohtanut.

”Pappa ei ymmärrä englantia”

Makilan elämä on vakiintunut Yhdysvaltoihin ja Suomessa vieraillaan vain yleensä kesäisin.

Siitä huolimatta on pidetty huolta, että perheen lapset ja lapsenlapset osaavat puhua suomea.

– Pappa ei ymmärrä englantia, Makila toteaa kaikille lapsenlapsilleen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja