Mainos

Milosevicille syyte sotarikoksista

Entisen Jugoslavian alueella tapahtuneita sotarikoksia tutkiva tuomioistuin on asettanut Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin ja neljä muuta johtavaa serbiä syytteeseen sotarikoksista.

Miloseviciä syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Perusteena ovat Kosovossa tehdyt julmuudet, sanoi pääsyyttäjä Louise Arbour.
Milosevicin syyte sisältää kansainvälisen pidätysmääräyksen. Yksi neljästä muusta syytteen saaneesta johtavasta serbistä on Serbian presidentti Milan Milutinovic. Muut ovat Jugoslavian liittovaltion varapääministeri, Jugoslavian asevoimien esikuntapäällikkö ja Serbian tasavallan sisäministeri.

Syyte Miloseviciä vastaan on ensimmäinen, joka on nostettu Kosovon tapahtumista. Milosevic on myös ensimmäinen istuva valtionpäämies, joka on saanut kansainvälisen tuomioistuimen syytteen sotarikoksista.

Syyte saattaa vaikeuttaa Kosovo-neuvotteluita

Diplomaatit ja tarkkailijat arvelivat, että syytteen nostaminen saattaa vaikeuttaa poliittisen ratkaisun löytämistä Kosovon kriisiin. Jugoslavian YK-lähettiläs sanoi, että syyte on veruke, jonka turvin Nato voi jatkaa ilmaiskujaan Jugoslaviaan.

Syytteen arveltiin myös lisäävän painetta Natossa maajoukkojen lähettämiseen serbijoukkojen häätämiseksi Kosovosta sen sijaan, että solmittaisiin sopimus sotarikoksista syytteen saaneen kanssa. Haagissa toimiva sotarikostuomioistuin perustettiin vuonna 1993 YK:n päätöksellä tutkimaan entisen Jugoslavian alueella tehtyjä sotarikoksia.

Tuomioistuimen tutkijat ovat koonneet tietoja serbijoukkojen sotarikoksista Kosovossa. Heidän mukaansa on perusteltua olettaa, että syytetyt ovat vastuussa 740 000 Kosovon albaanin karkotuksesta ja 340 nimeltä mainitun Kosovon albaanin murhaamisesta.

Tutkija: Syyte voitu nostaa paljon aiemmin

Suomalaistutkijan mukaan Milosevicia vastaan olisi voitu nostaa syyte jo paljon aiemmin. Vuosia entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkinut ja alueella toiminut Thomas Elfgren sanoo. Hänen mukaan näin olisi voitu jopa välttää Kosovon kriisi.
(STT-MTV3-Reuters-DPA-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.