Milloin olisi hyvä syödä?

Asiantuntijan mukaan suuri osa ihmisistä on menettänyt normaalin ateriarytmin. Ravitsemuksen ja terveyden asiantuntija Mikael Fogelholm sanoo, että ihmiset eivät tunnista enää nälän tunnetta. Monet syövät hänen mukaansa kellon mukaan tai kun muutkin syövät.

- Mikroaaltouunikulttuurin myötä suurin ongelma on se, että voimme syödä koska tahansa. Se antaa mahdollisuuden syödä silloinkin kun ei ole nälkä, kun vain sattuu näkemään ruokaa. Moni syö kuin ruoka loppuisi kesken, että sitä ei olisi enää tunnin päästä ollenkaan saatavilla. Monille tekisi hyvääkin, että se välillä loppuisi, Fogelholm toteaa.

Fogelholm pitää erittäin huolestuttavana sitä, että monille ateriarytmitys on täysin tuntematon käsite.

- Omaa syömisen määrää on hirveän vaikea tarkkailla, jos ateriarytmistä ei ole käsitystä. Kun syö koko ajan vähän, tulee sellainen olo, että ei ole syönyt juurikaan mitään. Kuitenkin tosiasiassa sitä ruokaa kertyykin paljon.

Fogelholm peräänkuuluttaa itsensä kuuntelemista. Juuri oman ateriarytmin löytäminen on hänen mukaansa äärimmäisen tärkeää. Samanlaiset ateriasäännöt eivät sovi kaikille.

- Selvää on, ettei pidä syödä kaksi kertaa päivässä, eikä myöskään 20 kertaa. Sopiva määrä löytyy jostakin näiden välistä. On tärkeää, että ihmisellä on selkeät ateria-ajat, itselleen sopiva ateriarytmi. On hankalaa sanoa, mikä olisi juuri oikea aterioiden määrä päivässä. Todennäköisesti se on jotain kolmen ja kuuden välissä, riippuen ihmisen omista tottumuksista ja fysiologiasta.

Tukevaa aamupalaa pidetään useasti kunnon ruokarytmin ja -valion perustana. Asiantuntija ei kuitenkaan näe isoa aamupalaa välttämättömänä. Hän vetäisikin koko aamupalapakon pois.

- Tutkimusten mukaan ne ihmiset, jotka eivät syö aamupalaa, ovat muita ihmisiä sairaampia. Mutta se ei ehkä sittenkään johdu siitä aamiaisesta, vaan siitä, että aamiaisen jättäminen väliin on monille merkki siitä, ettei ole kiinnostunut omasta terveydestään. Suurin osa ihmisistä ei tarvitse isoa aamiaista, Fogelholm sanoo.

Katso ravitsemuksen ja terveyden asiantuntija Mikael Fogelholmin haastattelu (Huomenta Suomi 26.5.2009)

Lue myös:

    Uusimmat