Milla Arosen henkirikostapauksesta annettu tuomio muuttui radikaalisti hovioikeudessa – asiantuntija: "Harvinaisempaa"

Milla Arosen ex-poikaystävä tuomittiin elinkautiseen murhasta – rikosoikeuden professori arvioi viimeisintä käännettä 7:07
Videolla Tolvanen kertoo myös arvionsa siitä, tullaanko tapausta puimaan vielä korkeimmassa oikeudessa.

Julkisuudessa tiiviisti seuratun Milla Arosen henkirikostapaus sai tänään käänteen, kun entinen poikaystävä Jyri Kristian Nieminen, 26, tuomittiin Turun hovioikeudessa elinkautiseen vankeustuomioon Arosen murhasta. Hovioikeuden tuomio eroaa merkittävästi aiemmasta käräjätuomiosta. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi tuomion muuttumista MTV Uutisille. 

Aiemmin käräjäoikeudessa Nieminen tuomittiin muun muassa törkeästä kuolemantuottamuksesta kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen. Nyt hovioikeus katsoi, että kyse oli törkeän kuolemantuottamuksen sijaan murhasta. Rangaistukseksi määrättiin elinkautinen, kuten murhasta aina. Rikosnimike ja sen myötä rangaistus siis koventuivat merkittävästi.

Rikosoikeuden professori pitää tapausta harvinaisena. 

– Kyllä tämä harvinaisempaa tietenkin on, että näinkin radikaali muutos tulee, että vajaan kolmen vuoden vankeustuomiosta siirrytään elinkautiseen, Tolvanen luonnehtii.

Hän kertoo pitävänsä muutosta jossakin määrin yllättävänä, mutta toteaa tällaisia muutoksia tapahtuvan. Hän ei pidä tapahtunutta tavanomaisena, muttei poikkeuksellisenakaan.

– Kun arvioidaan näyttöä eri tavalla, ratkaisut voivat mennä suuntaan tai toiseen. Tässä mentiin lievemmästä ankarampaa, hän sanoo.

Suhtautuminen miehen kertomukseen ja motiiviin erosivat ratkaisevasti

Tolvanen kertoo, että muutoksessa keskeistä oli se, että hovioikeus ei katsonut käräjäoikeuden tapaan Niemisen kertomusta uskottavaksi pohjaksi ratkaisun tekemiselle. Myös teon motiivia, taloudellisen hyödyn tavoittelua Arosen nimissä tehtyjen pikavippien avulla, korostettiin käräjäoikeuden ratkaisua enemmän.

– Motiivin merkitys tuomiossa oli poikkeuksellisen suuri, Tolvanen kertoo.

– Kyllä näytön kokonaisarvioinnissa motiivi on ihan ratkaisevassa asemassa.

Milla Arosen ruumista ei koskaan löydetty. Niemisen mukaan hän hävitti ruumiin henkirikoksen jälkeen laittamalla sen jäteastiaan.

Katso Tolvasen haastattelu kokonaisuudessa artikkelin yltä olevalta videolta. Tolvanen muun muassa antoi arvionsa siitä, tullaanko tapausta mahdollisesti puimaan korkeimmassa oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat