Miljardöörit tuntevat toisensa – Trumpin hallitukseen nousemassa upporikkaita liikemiehiä

Yhdysvaltojen presidentiksi nouseva Donald Trump puolusti vaalikampanjassaan "pientä ihmistä" ja pauhasi New Yorkin pankkikadun Wall Streetin kieroutta vastaan. Nyt Trump kuitenkin haluaa ministereikseen muun muassa miljardöörejä, pankkiireja ja pääomasijoittajia.

– Miljardööreillä tuppaa olemaan miljardööriystäviä, sanoo Virginian yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen johtaja Larry Sabato Politico-lehdessä.

Trumpin päämajan ovista New Yorkin 5. Avenuella onkin jo kulkenut lukuisa määrä varakkaita ihmisiä ehdokkaina uuteen hallintoon.

"Konkurssien kuningas" kauppaministeriksi

Kauppaministeriksi Trump haluaa 78-vuotiaan Wilbur Rossin. Hän johtaa pääomasijoitusyhtiö W.L. Ross & Co:ta. Ross on toiminut myös investointipankkiirina Rothschildt & Co:ssa.

Talousjulkaisu Forbesin mukaan Rossin omaisuus on noin 2.9 miljardia dollaria.

Ross tarvitsee nimitykselleen senaatin hyväksynnän, kuten tarvitsevat muutkin Trumpin kabinetin nimitykset.

Ross tunnetaan myös "Konkurssien kuninkaana". Liikemiesurallaan hän on sijoittanut muun muassa huonossa jamassa olleisiin teräs- ja tekstiilitehtaisiin kotimaassaan. Kansainvälinen kilpailu on kuitenkin ajanut nämä alat ahdinkoon Yhdysvalloissa.

Ross vastustaakin alueellisia kauppasopimuksia, kuten Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta Naftaa ja Kiinan liittymistä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Hän katsoo, että ne ovat vieneet Yhdysvalloista tehdas- ja valmistetyöpaikkoja. 

Varakauppaministeriksi Trump haluaa Todd Rickettsin. Hänen perheensä omistaa muun muassa baseball-seura Chicago Cubsin. Perheen omaisuus on arvioitu noin miljardin dollarin kokoiseksi.

Goldman Sachs -pankkia ei unohdettu 

Rossin kanssa kauppasopimusten uusimista vaatii Steve Mnuchin. Trump on nimennyt 53-vuotiaan Mnuchinin valtiovarainministeriksi.

Mnuchin on toiminut pääomasijoittajana ja hedgerahaston johtajana. Hän myös toimi 17 vuotta investointipankki Goldman Sachsilla.

Valkoisen talon budjettitoimiston päälliköksi Trump on kaavailemassa Gary Cohnia. Hän on Goldman Sachsin operatiivinen johtaja.

Goldman Sachsilla työskenteli aikoinaan myös Trumpin kiistelty päästrategi Valkoiseen taloon, Steve Bannon. Bannon omaisuudeksi on arvioitu useita kymmeniä miljoonia dollareita.

Goldman Sachs on symboli Wall Streetin pankkimaailmalle. Goldman Sachs on niitä rahoituslaitoksia, joita Trump vaalikampanjassaan rajusti arvosteli eliitin puolustajana. Yhtiö oli myös vuoden 2008 rahoitus- ja talouskriisin aiheuttaneen toiminnan symboli.

Yritysvero alas ja pankkilakiin höllennys 

Mnuchin sanoi tuoreeltaan valintansa jälkeen, että Trumpin hallinnon yksi päätavoitteista on yritysveron laskeminen. 

– Kyse on suurimmasta veromuutoksesta sitten (Ronald) Reaganin (hallinnon 1980-luvulla).

Mnuchin haluaa myös höllentää 2008 finanssikriisin jälkeen säädettyä pankkien toimintaa tiukentanutta Dodd-Frank-lakia, muun muassa helpottamalla lainanantoa. 

Erittäin varakas on myös Trumpin ehdokas opetusministeriksi. Betsy DeVos, 58,

DeVos on vauraasta perheestä, Forbesin mukaan perheen omaisuus on 5.1 miljardia dollaria. DeVos ajaa kouluopetuksen yksityistämistä.

Hän on miehensä kanssa rahoittanut hankkeita, joilla julkinen koulurahoitus muutettaisiin voucher-pohjaiseksi. Oppilaat voisivat halutessaan käyttää vouchereita yksityiskouluihin, myös taloudellisen voiton periaatteella toimiviin kouluihin.

Öljymiljardööri energiapomoksi?

Energiaministeriksi on kaavailuissa ovat olleet esillä muun muassa Harold Hamm. Öljy- ja kaasubisneksessä rikastuneen Hammin omaisuuden kooksi on arvioitu 11.3 miljardia dollaria.

Esillä ovat olleet myös pääomasijoittaja Robert Grady, ja maakaasu- ja öljy-yhtiö Devon Energy -yhtiön perustaja Larry Nichols.

Liike-elämässä toimineita henkilöitä on ollut esillä myös niin työministeriöön kuin kauppasopimuksista vastaavan viran johtoon.

Työministeriön salkkua on spekulaatioissa tavoitellut muun muassa pikaruokaketju CKE Restaurantsin toimitusjohtaja Andrew Puzder. Pääkauppaneuvottelijan paikalle on puolestaan veikkailtu Yhdysvaltojen suurimman teräsvalmistajan Nucorin entistä toimitusjohtajaa Dan DiMiccoa.

Nimiruljanssissa on toki myös mukana paljon poliitikoita osavaltioista ja monen vihaamasta Washingtonin valtaytimestä.

Liike-elämän nimiä on kuitenkin esillä ja nimitettykin erityisesti taloutta koskevilla sektoreilla. Varakkaita henkilöitä voi nousta muihinkin ministerinvirkoihin.

Mitt Romney rikastui sijoituksilla

Ulkoministerispekulaatioissa näkyvästi esillä oleva entinen presidenttiehdokas Mitt Romney on aiemmin menestynyt liike-elämässä. Hän on luonut vähintään neljännesmiljardin dollarin arvoisen omaisuuden pääomasijoituksilla.

Toisen ulkoministeriehdokkaan, New Yorkin entisen pormestarin ja lakimiehen Rudy Giulianin, omaisuudeksi on arvioitu kymmeniä miljoonia dollareita.

Trumpin kabinetti ei olisi ensimmäinen, missä on rikkaita ihmisiä.

Rikkaita Obamankin hallinnossa

Esimerkiksi nykyisen ulkoministerin John Kerryn vaimon Teresa Heinzin perhe. Ja kuten jokainen ketsuppia joskus ostanut tietää, yksi tunnetuimmista alan tuotemerkeistä on Heinz. Teresa Heinzin omaisuudeksi on arvioitu ainakin 750 miljoonaa dollaria.

Hillary ja Bill Clintonin yhteisen omaisuuden arvoksi on laskettu yli 100 miljoonaa euroa.

– En usko, että kukaan odotti Trump nimittävän kabinettiinsa ammattiyhdistysjohtajia Michiganista, Sabato Virginian yliopistosta toteaa Politico-lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat