Miksi venäläiskone putosi? Viimeinen keskustelu lennonjohdon kanssa julki: "Emme laskeudu mereen"

Lentokone katosi Venäjän Kaukoidässä, putosi todennäköisesti mereen – kyydissä noin 30 ihmistä 3:45
Traficomin asiantuntija kertoo, mitkä ovat yleisimmät lento-onnettomuuteen johtavat syyt.

Onnettomuustutkintakomitea selvittää Venäjän Kaukoidässä Kamtshatkan niemimaalla tapahtuneen lentoturman syitä.

Petropavlovsk-Kamtshatskin kaupungista Palanaan matkalla ollut Antov An-26 -mallinen kone törmäsi tiistaina kallioon juuri ennen laskeutumista. Kaikki kyydissä olleet 28 ihmistä saivat surmansa. 

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan lentäjän ja lennonjohdon välinen keskustelu hetki ennen turmaa oli täysin rutiininomainen. Lentäjä ei ilmoittanut teknisestä viasta tai muusta ongelmasta, kaikki vaikutti normaalilta.

– En suosittele laskeutumisyritystä meren yllä, lennonjohtaja sanoi.

– Emme laskeudu mereen, lentokapteeni vastasi.

 Tämän jälkeen lennonjohtaja antaa laskeutumiskoordinaatit, jotka lentokapteeni ottaa vastaan. Kaikki vaikuttaa selkeältä, kapteenin ääni on täysin rauhallinen. Kun lennonjohto tiedustelee hetkeä myöhemmin, mikä on koneen arvioitu laskeutumisaika, kukaan ei enää vastaa. Kysymys toistetaan lennonjohtotornista useaan otteeseen, mutta vastausta ei tule.

Oliko syynä huono näkyvyys?

Toistaiseksi on epäselvää, miksi kone törmäsi kallioon. Uutistoimisto Interfaxin mukaan yksi selitys saattaa olla koneen kapteenin valitsema vaikea lentoreitti. Sääolosuhteet olivat turmahetkellä hankalat, ja sumun aiheuttaman huonon näkyvyyden epäillään vaikuttaneen lento-onnettomuuteen.

Koneen navigointijärjestelmässä on myös saattanut olla vikaa tai vaihtoehtoisesti lentokapteeni ei käyttänyt sitä.

Onnettomuustutkintakomitealla on tällä hetkellä kolme mahdollista turman syytä: huono sää, tekninen vika ja lentäjän tekemä virhe.

Kamtshatkan niemimaalla on julistettu kolmepäiväinen suruaika.

Lue myös:

    Uusimmat