Lastensuojeluilmoitukset sanasta sanaan: "Eerika juoksee sisäpihalla ympyrää "

8-vuotiaana kuolleesta Vilja Eerikasta ehdittiin tehdä lukuisia lastensuojeluilmoituksia Helsingin kaupungin sosiaalivirastoon.

Yksikään ilmoitus ei kuitenkaan onnistunut pelastamaan tyttöä, jonka hänen isänsä ja äitipuolensa murhasivat pian kolme vuotta sitten, äitienpäivänä vuonna 2012. Hetkellisesti tyttö oli sijoitettuna muualle, mutta hänet palautettiin isänsä hoitoon tytön vastustuksesta huolimatta. 

TÄSTÄ ON KYSE
- Yhtätoista sosiaalityöntekijää, lääkäriä ja terveydenhoitajaa syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.  
- Kaikki syytetyt yhtä lukuun ottamatta kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.  
- Syytteen mukaan murhatun 8-vuotiaan helsinkiläistytön kasvuolojen ja tilanteen selvittämistä laiminlyötiin eikä pahoinpitelyä tunnistettu.  
- Syytteessä katsotaan myös, että lasta ei lähetetty terveydenhuollossa ohjeiden mukaisesti tutkimuksiin ja ilmoituksia lastensuojeluun jäi tekemättä.  
- Tyttö murhattiin kotonaan äitienpäivänä 2012.  
- Huostaan otettuna ollut lapsi oli palautettu isälleen pari kuukautta ennen kuolemaa.  
- Isä ja äitipuoli sitoivat lapsen niin, että hän kuoli hitaasti tukehtumalla.  
- Aiemmin tyttöä oli muun muassa lyöty ja pakkosyötetty.  
- Tytön isä ja äitipuoli on tuomittu elinkautisiin vankeustuomioihin murhasta ja kaltoinkohtelusta.  
- Koulu, äiti ja naapurit olivat tehneet tytöstä useita lastensuojeluilmoituksia.  

Parhaillaan Helsingin käräjäoikeudessa on käynnissä oikeudenkäynti, jossa 11 viranomaista on syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta Vilja Eerikan kuolemaan liittyen.

Vilja Eerikaa ja hänen isäänsä sekä äitipuoltaan koskevat lastensuojeluilmoitukset on kirjattu sanasta sanaan tänään julkitulleeseen poliisin esitutkintamateriaaliin.

Ensimmäinen isään ja äitipuoleen liittyvä ilmoitus on tehty elokuussa 2010 ja viimeinen toukokuussa 2012, vain kaksi päivää ennen tytön murhaa.

1.8.2010

SYY: Perheristiriidat

ILMOITTAJA: Muu yksityinen henkilö

TEKSTI: Isän naapuriksi esittäytynyt henkilö soitti sosiaalipäivystykseen 010810 klo 13.05. Hän kertoi äidin olleen huolissaan ja kiihtyneenä yhteydessä häneen. Ilmoittaja kertoi, että äiti pyytänyt häntä soittamaan sosiaalipäivystykseen, koska ei saa tavata lastaan. Pyydetty ilmoittajaa välittämään äidille, että äiti on itse yhteydessä sosiaalipäivystykseen. Soitettu isälle klo 13.50. Isä kertoi, että tiistaisen äidin ja Eerikan pitkittyneen tapaamisen vuoksi, isä on ilmoittanut äidille tämänpäiväisen tapaamisen peruuntumisen.

23.8.2010

SYY: Vanhempien kasvatuskyvyn puute

ILMOITTAJA: Vanhemmat / huoltajat

TEKSTI: Äiti tekee lastensuojeluilmoituksen Eerikasta. Äiti kertoo, että hänellä on hirveän suuri hätä Eerikasta. Äiti on nähnyt Eerikan viim. 4 viikkoa sitten. Touko [Eerikan isä] ei kerro äidille Eerikan kuulumisia, eikä anna äitiä puhua puhelimessa Eerikan kanssa. Äidin mukaan Toukon naisystävällä Nadialla in aivokasvain ja sen vuoksi vahva morfiinilääkitys. Äiti epäilee, että myös Touko välillä ottaa Nadian lääkkeitä. Nadia on kertonut äidille, että Eerika on kerran, ollessaan Nadian hoidossa, voidellut vessan seinät paskalla. Eerika olisi myös käyttäytynyt erittäin epäasiallisesti jonkun venäläisen miehen luona, missä hän on vieraillut Nadian kanssa. Äidin mukaan Eerika ei koskaan käyttäytynyt näin, ja äiti on siksi huolissaan, mitä Eerikalle on tehty Toukon ja Nadian luona.

29.9.2010

SYY: Lapsen hoidon laiminlyönti tai sen epäily

ILMOITTAJA: Muu yksityinen henkilö

TEKSTI: Yksityishenkilö soitti sosiaalipäivystykseen klo 22.45 ja kertoi useamman henkilön olevan huolissaan Eerikan tilanteesta. Ilmoittajan mukaan isän naisystävä hoitaa Eerikaa ja hänellä on vahva morfiinijohdannainen lääkitys aivokasvaimen takia. Ilmoittaja kertoi, että naapurustossa epäillään, että myös isä käyttäisi jotain lääkitystä, koska isän puhe toisinaan epäselvää ja on erittäin poissaoleva. Ilmoittaja kertoi, että isä työskentelee karaokebaarissa usein myöhään yöhön ja hoitovastuu on tällöin kokonaan isän naisystävällä.

7.12.2010

SYY: Lapsen hoidon laiminlyönti tai sen epäily

ILMOITTAJA: Muu yksityinen henkilö

TEKSTI:  Yksityishenkilö soittaa sos.päivystykseen 7.12.2010 klo 23.55 ja haluaa tehdä lastensuojeluilmoituksen. Ilmoittaja on huolissaan siitä, että Eerikan isä on töissä Idän Tähdessä karaokessa ja Eerikaa hoitaa epämääräinen hoitaja. Ilmoittaja ei osaa tarkemmin sanoa, miksi hoitaja on epämääräinen. Soitettu Eerikan isälle ja kerrottu meille tulleesta soitosta. Isä kertoo olevansa töissä ja että Eerika on kotona Nadjan kanssa, joka on isän mukaan luotettava ja hyvä hoitaja. Kerrottu isälle, etten lähde soittamaan Nadjalle ja varmistamaan asiaa. Laitan asian vaan tiedoksi omaan perhekeskukseen.

14.5.2011

SYY: Lapsen hoidon laiminlyönti tai sen epäily

ILMOITTAJA: Vanhemmat / huoltajat

TEKSTI: Eerikan äiti soittaa 14.5. klo 9.20 ja haluaa tehdä ls-ilmoituksen Eerikasta. Äiti on tänään soittanut isälle ja isä on puhelimessa vaikuttanut sekavalta ja poissaolevalta. Äidin mukaan isä on muulloinkin sekavan oloinen. Äiti kertoo kuitenkin, että Eerika olisi nyt isoäitinsä luona hoidossa. Soitettu Eerikan isälle ja selvitetty perheen tilannetta. Isä kertoo, että kotona kaikki on hyvin ja Eerika viettää koko viikonlopun sovitusti mummonsa luona.

2.9.2011

SYY: Perheväkivalta tai sen uhka

ILMOITTAJA: Muu

TEKSTI: Pienperheyhdistyksen tapaamispaikan työntekijä X.X tekee lastensuojeluilmoituksen. Tapaamispaikan työntekijöille on herännyt huoli Eerikan päässä olevista jäljistä, jotka viittaavat tukistamisjälkiin. Eerika ei itse ole halunnut puhua kyseisistä jäljistä. Eerika alkoi itsekä kun hiusten lähdöstä kysyttiin, Toinen asia on se, että Eerika joutuu rangaistukseksi kävelemään noin 3,3 km pituisen koulumatkan. Rangaistus tulee siitä kun Eerika temppuilee aamulla syömisen kanssa.

23.10.2011

SYY: Vanhempien kasvatuskyvyn puute

ILMOITTAJA: Muu yksityinen henkilö

TEKSTI: Sosiaalipäivystykseen klo 17 tulleen ilmoituksen mukaan Eerika on juossut noin kolme viikkoa joka päivä kolme kertaa päivässä kahden tunnin ajan kotipihaa ympäri. Ilmoittaja kertoi, että Eerikan kanssa on yritetty keskustella miksi hän juoksee, mutta tyttö on ollut itkuinen ja sanonut, että ei saa pysähtyä. Ilmoittaja kertoi, että Eerikalla on ollut myös poskessa mustelma eikä hän ole suostunut kertomaan mistä se on tullut. Ilmoittaja oli huolissaan Eerikan tilanteesta ja epäili, että isä pakottaa Eerikan juoksemaan.

28.11.2011

SYY: Lapsen psyykkinen oireilu / sairaus

ILMOITTAJA: Muu yksityinen henkilö

TEKSTI: Eerikan pihapiirissä asuva yksityishenkilö tekee lastensuojeluilmoituksen. Ilmoittaja on huolissaan Eerikan tilanteesta. Pihapiirin asukkaat ovat ihmetelleet jo pidemmän aikaa Eerikan käyttäytymistä. Ilmoittajan mukaan Eerika usein juoksee taloyhtiön sisäpihalla ympyrää ja ilmoittajan mukaan vaikuttaisi siltä, että äitipuoli pakottaa Eerikan juoksemaan. Ilmoittajan mukaan äitipuoli huutaa parvekkeelta Eerikalle kehoituksia jatkaa juoksemista, vaikka Eerika itkee ja kertoo ettei jaksa enää juosta. Ilmoittajan mukaan äitipuoli huutelee Eerikalle parvekkeelta rumasti.

Ilmoittaja kertoi, että taloyhtiön piharoskiksen viereen on jo n. kuukauden ajan joku käynyt säännöllisesti ulostamassa. Taloyhtiössä on yritetty asiaa selvittää tuloksetta useiden viikkojen ajan. Asia oli kuitenkin selvinnyt äskettäin, kun pihapiiirin asukas oli nähnyt eräänä aamulla n. klo 6-7 aikoihin, kuinka Eerika oli vienyt roskia jäteastiaan ja sen jälkeen kyykistynyt astian viereen ja ulostanut.

24.4.2012

SYY: Muut lapsen kasvuoloihin liittyvät vaikeudet

ILMOITTAJA: Muu koulutoimen edustaja

TEKSTI: [Eerikan] ala-asteen rehtori X.X. teki lastensuojeluilmoituksen Viljan tilanteesta. X.X. kertoi, että koulussa oli 23.4. huomattu Viljalla olevan lapsen kämmenen kokoinen mustelma oikeassa poskessa. Vilja oli opettajalle kertonut, että hän oli viikonloppuna sählyturnauksessa, jossa sählypallo osui häntä poskeen. Isä oli kertonut opettajalle, että Viljalle on tullut aiemmin poskeen vamma, joka on pahentunut Viljan itse hierottua poskeaan. X.X kertoi, että Vilja on ollut aiemmin sijoitettuna Meripihaan ja sijoituksen aikana Vilja voi koulussa hyvin. Kotiutumisen jälkeen Vilja on ollut väsyneempi, ilottomampi ja hänellä on ollut välillä pieniä mustelmia sekä naarmuja ympäri kehoa. X.X kertoi Viljan leikelleen saksilla koulukirjoja, reppuaan ja vaatteitaan. X.X kertoi Viljan voivan kokonaisuutena huonosti koulussa.

11.5.2012

SYY: Lapseen kohdistuva väkivalta

ILMOITTAJA: Koulukuraattori

TEKSTI: Koulukuraattori X.X soittaa Viljan tilanteesta. Eilen Vilja oli kertonut koulussa, että on huono olo ja hänen vatsassaan oli ollut mustelma. Tälle ei ollut mitään selitystä, mistä tullut. Viljan koulunkäynnissä on huolena myös se, että myöhästelee koulusta jälleen ja hän on repinyt kotona kaikki koulukirjansa silpuksi.

13.5.2012

8-vuotias Vilja Eerika murhataan kotonaan. Tytön isä ja äitpuoli saavat myöhemmin elinkautiset rangaistukset murhasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja