Miksi turvapaikanhakijat valitsevat Suomen?

Eri EU-maiden turvapaikkaratkaisuissa ja rahallisissa tuissa on selviä eroja. Suomi on molemmilla mittareilla vetovoimainen kohdemaa.

MTV Uutiset selvitti turvapaikanhakijoiden tyypilliset hyväksymisprosentit ja tukikäytännöt eri EU-maissa.

Suomen turvapaikanhakijoista suurin ryhmä on pitkään ollut irakilaiset. Heitä tuli viime vuonna selvästi eniten  - 826 turvapaikanhakijaa. Seuraavaksi suurin kansallisuusryhmä, somalit, oli vain puolet siitä, 411, turvapaikanhakijaa. 

Irakilaisten suhteen sama trendi jatkuu vahvana myös tänä vuonna. Yli puolet kaikista Suomen turvapaikanhakijoista tulee Irakista. Maahanmuuttoviraston mukaan Irakissa leviääkin huhuja että Suomeen kannattaa hakea. 

Suuntauksen taustalla on ainakin kolme syytä: Todennäköisyys saada myönteinen päätös, rahalliset tuet, sekä se, minne muut maanmiehet ovat aiemmin lähteneet.

Suomi hyväksyy keskiarvoja enemmän 

Suomi sijoittuu irakilaisten turvapaikanhakijoiden suhteen EU:n keskiarvojen yläpuolelle sekä määrällisesti että suhteellisesti laskettuna.Hyväksyttyä
hakemusta
(irakilaiset)
2014

hyväksymis-
prosentti

1.Saksa339087
2.Belgia815     69
3.Italia70091
4.Ranska57594
5.Suomi40576

EU kaikki 728070


Määrällisesti eniten hyväksyi viime vuonna Saksa, yhteensä 3390 irakilaista. Seuraavana Belgia, 815 irakilaista, Italia 700, Ranska 575 ja viidentenä listalla Suomi, 405 turvapaikanhakijaa. (Huom: Päätökset tehdään viiveellä, joten niiden määrää ei voi suoraan verrata tulijoiden määrään).

Myös hakijamäärään suhteutettuna Suomi on EU:n keskiarvoa ylempänä. EU:ssa keskimäärin 70 prosenttia Irakilaisten hakemuksista hyväksyttiin. Suomi hyväksyi 76 prosenttia. 

On kuitenkin huomattava, että suuret maat Saksa, Ranska ja Italia suhtautuivat hakemuksiin vielä huomattavasti suopeammin: Liki 90 prosenttia irakilaisten hakemuksista hyväksyttiin näissä maissa.

Lue myös MTV Uutisten juttu tukiratkaisuista

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.