Mainos

Miksi Haagan puukottaja pääsi perhetapaamiseen, vaikka miehen oli ennakoitu yrittävän tappaa ex-puolisonsa? Poliisilta tiukka kommentti lastensuojelusta: "Todennäköisesti koko prosessi on pettänyt"

3:47
Video: Puukotuksesta epäilty mies on pyrkinyt painostamaan uhria muun muassa julkaisemalla uhkaavan videon sosiaalisessa mediassa.

Poliisi ei toistaiseksi epäile yksittäisiä lastensuojelun työntekijöitä rikoksesta Haagan perhepuukotukseen liittyen. Poliisi tutkii kuitenkin sitä, miksi puukotus pääsi tapahtumaan lastensuojelun järjestämän tapaamisen yhteydessä. Tutkinnanjohtaja arvelee lastensuojelun "prosessin" pettäneen pahemman kerran.

Maaliskuun alussa Helsingin Haagassa Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi puukotti ex-puolisoaan, tämän ystävää sekä kolmea lastaan lastensuojelun yksikön edustalla. Tilanne sattui perhetapaamisen päätteeksi.

Poliisi onkin tutkinut itse puukotuksen lisäksi myös tapaamisen järjestäneen lastensuojelun toimintaa.

Tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen Helsingin poliisista kertoo, ettei lastensuojeluun liittyvässä tutkintahaarassa ole toistaiseksi nimetty yhtään epäiltyä. Hänen mukaansa mahdolliset rikosepäilyt tulevat todennäköisesti kohdistumaan lastensuojelun vastuuohjelman perusteella.

Olosuhteet mahdollistivat rikoksen

Poliisi ei siis tällä hetkellä usko, että tapaamisessa paikalla olleita yksittäisiä työntekijöitä olisi syytä epäillä rikoksesta. Hätösen mukaan näyttää siltä, että puukotukseen johtivat laajemmat ongelmat.

– En usko, että sellaista suoranaista yksittäiseen henkilöön liittyvää laiminlyöntiä on tapahtunut. Todennäköisesti koko prosessi on pettänyt.

– Tapaamisen olosuhteet ovat olleet sellaiset, että ne ovat mahdollistaneet tämän rikoksen ja melkein johtaneet siihen.

Hätösen mukaan on mahdollista, että rikosepäilyt kohdistuisivat jatkossa lastensuojelun esimiehiin.

– Se on todennäköistä. Paikan päällä olleisiin ne tuskin kohdistuisivat. Mutta katsotaan, miten tutkinta etenee.

Miehen epäillään paenneen Irakiin

Aiemmin on kerrottu, että poliisi uskoo puukotuksesta epäillyn Hayder Abduljabbar Al-Hmedavin paenneen teon jälkeen Suomesta Irakiin.

Hätösen mukaan tilanne ei näyttäisi muuttuneen, vaikka Al-Hmedavi on pyrkinyt luomaan mielikuvaa siitä, että hän olisi yhä Suomessa. Hän on muun muassa julkaissut sosiaalisessa mediassa videoita, jotka on kuvattu Suomessa.

– Hän on yrittänyt luoda mielikuvaa ex-puolisolleen sekä irakilaiselle yhteisölle laajemmin, että hän on yhä Suomessa. Hän on toiminut niin lisätäkseen painetta uhrille.

Poliisi on arvioinut julkisuudessa, että puukotuksessa oli kyse kunniaväkivallasta. Tämän johdosta on arveltu, että ex-vaimoon kohdistuisi uhkaa myös miehen Suomessa olevien tuttavien kautta.

Hätösen mukaan akuutteja uhkia ei ole ilmennyt, mutta poliisi pitää yhteyttä puukotuksen uhriksi joutuneeseen naiseen edelleen.

– Pyrimme vielä olemaan uhrin tukena. Pidämme turvallisuustilannetta hyvänä mahdollisuuksiemme mukaan.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja