Mainos

Suomen tunnetuin rikollinen saatiin kiinni – näitä kahta törkeistä teoista epäiltyä krp etsii nyt kuumeisesti ulkomailta

7:33
Tässä ovat Euroopan etsityimmät rikolliset. MTV Uutisten rikostoimittajat kertoivat tapauksista viime toukokuussa.

Suomen tunnetuimmaksi rikolliseksi kutsuttu Cannonballin entinen johtohahmo Janne "Nacci" Tranberg saatiin kiinni Espanjan Aurinkorannoilla viime maanantaina.

Tranberg ei suinkaan ole ainoa Suomen poliisin kansainvälisesti etsintäkuuluttama henkilö.

Europolin ylläpitämällä Euroopan etsityimpien listalla on tällä hetkellä kaksi Suomen poliisin etsintäkuuluttamaa henkilöä, Haagan puukotuksesta epäilty Hayder Al-Hmedawi ja laajan huumausainevyyhdin pääepäilty Rexhep Spata.

Kukin Euroopan valtio voi ilmoittaa Euroopan etsityimpien listalle kaksi henkilöä kerrallaan.

Perhepuukottaja pääsi poliisia karkuun

Sivuilla kerrotaan, että irakilainen Hayder Al-Hmedawi, 34, eli ”Haagan puukottaja” yritti viime maaliskuussa noin kello 12.30 Helsingissä murhata puukottamalla kaksi ihmistä, pahoinpidelleen kolmea muuta, omia lapsiaan, niin ikään puukottamalla ja uhanneen vielä tekopaikalla kuudetta henkilöä puukottamisella.

Keskeytyneen teon jälkeen mies pakeni paikalta.

MTV:n Rikospaikka-ohjelman mukaan hän oli ajanut taksilla Turkuun ja sieltä hän jatkoi pohjoisen reitin kautta bussilla Kemiin ja edelleen Ruotsiin. Yöpymispaikat oli sovittu ennakkoon.

Jutun tutkinnanjohtaja, Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Hätönen kertoi kesäkuussa MTV Uutisille, että Al-Hmedawi oli mennyt Ruotsista Tanskaan, mistä matka jatkui Saksaan ja sieltä Turkin tai Kreikan kautta Irakiin.

Poliisin tietojen mukaan mies lähti Suomesta yksin.

– Hyvin todennäköisesti hän on edennyt maa- ja vesiteitse. On epätodennäköistä, että hän olisi lentänyt, koska siinä vaiheessa hänestä oli jo annettu pidätysmääräys ja tunnistuskuvat, joten lähes varmasti hän olisi jäänyt kiinni, jos hän olisi matkustanut lentämällä, Hätönen kertoi MTV Uutisille.

Poliisin mukaan mies piileskelee Irakissa. Poliisi ei kuitenkaan avaa medialle sitä, missä päin Irakia mies piileskelee. Miehellä on Irakissa sukulaisia ja tuttavia, jotka ovat myös olleet välikäsien kautta yhteydessä Suomeen.

Poliisi kertoi MTV Uutisille viime kesänä, että heillä ei ole ollut suoraa kontaktia itse epäiltyyn.

Poliisi on kertonut, että puukotustilanteessa uskotaan olleen kyse niin sanotusta kunniaväkivallasta. Puukotuksen uhriksi joutunut nainen oli miehen ex-vaimo, joka oli halunnut erota miehestään. Puukotukseen syyllistynyt mies ei ollut hyväksynyt avioeroa.

Mies on vangittu Helsingin käräjäoikeudessa poissaolevana rikoksista todennäköisin syin epäiltynä. Hänestä on tehty eurooppalainen pidätysmääräys.

Al-Hmedavia epäillään kahdesta murhan yrityksestä, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Huumeita ja väkivaltaa

Albanialaisen Rexhep Spatan, 37, epäillään organisoineen kymmenien kilogrammojen erän erittäin vaarallista huumausainetta amfetamiinia Suomeen ja sen edelleen levityksen Suomessa. Jutun tutkinta on edelleen käynnissä.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Toni Uusikivi Helsingin poliisista kertoi MTV Uutisille elokuussa, ettei poliisilla ole minkäänlaista hajua Spatan olinpaikasta.

– Olemme kyllä tehneet ulkomaiden viranomaisten kanssa yhteistyötä, mutta meillä ei ole mitään havaintoja siitä, missä hän liikkuu.

Spata on jo aiemmin ollut epäiltynä törkeisiin huumausainerikoksiin liittyen.

Hänet tuomittiin vuonna 2014 kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomion mukaan hän oli kahden muun miehen kanssa pitänyt hallussaan levitystarkoituksessa kymmeniä kiloja kannabista.

Syytteet kuitenkin kaatuivat näytön puutteeseen Helsingin hovioikeudessa.

Huumausaineisiin liittyvien rikosepäilyjen lisäksi Spata on ollut tekemisissä viranomaisten kanssa väkivaltarikoksiin liittyen.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja