Mainos

Miksi ampiaisia on niin paljon ja miksi ne ovat niin kovin kiukkuisia?

Ampiaiset ovat olleet nyt rantojen ja muidenkin lomakohteiden riesana. Esimerkiksi Seinäjoen asuntomessuilla pistoksen on saanut jo 30 ihmistä.

Kysyimme Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden apulaisprofessori Jouni Sorvarilta kaiken, mitä ampiaiskesästä selviämiseen pitää tietää.

Millainen ampiaiskesä nyt on?

Tämä kesä on ollut ampiaisten suhteen runsas. Vuodethan vaihtelevat paljonkin eri ampiaislajien osalta.

Yleinen ampiainen ja mahdollisesti myös saksanampiainen Etelä-Suomessa ovat olleet tänä kesänä yleisiä. Vielä en osaa sanoa, onko vuosi yhtä runsas kuin kaksi vuotta sitten, jolloin oli myös hyvin runsas vuosi.

Miksi ampiaisia on runsaasti?

Siinä lienee luonnollista vaihtumaa. Minulla on ollut aikasarja Turun suunnalta usean vuoden ajalta. Siinä oli hyvin selvä kahden vuoden rytmitys: joka toinen vuosi oli runsas ja joka toinen vuosi heikko. Se liittynee normaaliin ampiaispopulaation dynamiikkaan.

Myös taudit ja loiset leviävät runsaina vuosina ja aiheuttaa sitten sen pienemmän runsauden, josta sitten toivutaan ja taas on runsas vuosi.

Runsaiden vuosien välilläkin on toki eroja. Siihen vaikuttaa kevään sää. Kun uudet kuningattaret perustavat uusia yhteiskuntia, ne ovat aika haavoittuvia säiden suhteen. Jos kelit ovat kurjat, niin kuningatar ei saa perustettua uutta yhteiskuntaa. Tottakai myös kesällä pitää olla hyvät kelit, että ampiaisille on paljon saalishyönteisiä tarjolla.

Ampiaiskesä on runsas, mutta onko siinä muuta poikkeavaa?

Hieman poikkeuksellista on ehkä se, että hieman aikaisemmin on tämä vaihe ampiaisilla tullut, että ne ovat ihmisten kanssa törmäilleet. Yleensä se on tullut vasta elokuun puolella vastaan.

Missä ihmiset ja ampiaiset ottavat yhteen?

Ne taitavat tapahtua roskisten ympärillä, koska sieltä ampiaiset etsivät ravintoa.

Toki ampiainen voi kiinnostua siitäki, jos ihminen nauttii jäätelöä tai muuta makeaa kuten limonaadia tai olutta.

Mistä ampiaisen pisto johtuu?

Sille on aina jokin syy. Usein kuuluu sanottavan, että pisto tapahtui ilman syytä, mutta toisinaan ihminen ei edes huomaa ärsyttäneensä ampiaista.

Yksi yleinen syy on, että pesä on lähellä pistopaikkaa. Jos pesän lähellä täristellään ja kolistellaan, ne saattavat olla ärsyyntyä.

Miksi ampiaiset ovat niin kiukkuisia?

Ampiainen on melko temperamenttinen hyönteinen ja se saattaa puolustautua, kun sitä huidotaan.

Toinen syy on se, että ampiaisilla on tällä hetkellä yhteiskunnissa todella paljon jälkeläistoukkia ja sen tietää kun on paljon lapsosia siellä, jotka ovat nälkäisiä ja odottavat ruokaa, niin työläiset koettavat parhaansa mukaan kerätä sen minkä ehtivät. Ne saattavat olla stressaantuneempia alkukesään verrattuna.

Toinen syy liittyy todennäköisesti tähän hellekeliin. Jos pesän lämpötila kohoaa yli neljänkymmenen asteen, jälkeläistoukat kuolevat.

On hyvin loogista, että kuumalla kelillä osa työläisistä, joiden pitäisi olla ravinnonkeruussa, joutuukin jäämään pesään tuulettamaan sitä. Eli ne pöristelevät siipiänsä, jolloin pesä jäähtyy.

Kun osa ravinnonkeruuporukasta on tuuletustöissä, jäljelle jääneet työläiset joutuvat keräämään niidenkin edestä ravintoa ja kiire lisääntyy entisestään.

Valista meitä ampiaisen piston vaarallisuudesta.

Osa ihmisistä on allergisia ampiaisen pistoille, heille se on aina vaarallista.

Jos ampiainen pistää kaulan tai kasvojen alueelle, silloin on syytä olla tarkkana, vaikka ei olisikaan allerginen. Jos alkaa vähääkään henkeä ahdistamaan, sitten heti lääkäriin.

Kyypakkauksia kannattaa kantaa mukana, ei pelkästään kyiden takia, vaan myös ampiaisten takia.

Jos joskus ampiainen on pistänyt, eikä ole tullut allergisia reaktioita, se ei tarkoita, ettei nyt olisi allerginen. Allergia voi kehittyä altistumisen eli ensimmäisen tai toisen piston myötä.

Vuosittain menehtyy 1–2 henkeä ampiaisen pistoihin, että on ampiainen jonkin verran vakavasti otettava. Onhan se kuitenkin vaarallisempi kuin karhut ja sudet yhteensä. 

Miten piston voi välttää?

Pitää muistaa rauhallinen käyttäytyminen ampiaisen kanssa, että ei huido tai hengitä voimakkaasti ampiaiseen päin, jos se tulee pörräämään naaman eteen.

Jos tuntuu, ettei ampiainen jätä rauhaan, kannattaa muutama askel poistua. Tyylikkäästi ja arvokkaasti, mutta nopeasti. Jollei ampiainen senkään jälkeen hellitä, kannattaa mennä kauemmaksi, esimerkiksi sisätiloihin.

Mikä ihmisessä kiinnostaa ampiaista?

 Olen kuullut, että valkeita vaatekappaleita tai valkeaa ihoa kohtaan ne hyökkäävät ensimmäisenä. Olen kuitenkin nähnyt niiden käyvät mustaankin vaatekappaleeseen kiinni ja pistävän sen läpi. Mutta enimmäkseen valkoisilla kukilla ne viihtyvät tähän aikaan vuodesta.

Mitä haluat sanoa ampiaiskammoisille?

Ampiaiset ovat hyödyllisiä luontokappaleita ja varsin sympaattisia niin kauan kuin ne eivät tunge suuhun tai paidankauluksesta sisään. Niitä ei kannata liikaa pelätä ja alkaa esimerkiksi pelon takia tuhota niiden pesiä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.