Mainos

Mikrosirupakko voisi vaikeuttaa koirien laitonta kauppaa

1:52

Laitonta koirakauppaa, pentutehtailua ja eläinsuojelurikoksia voitaisiin suitsia mikrosiruilla ja rekisteröintipakolla, sanoo Kennelliitto.

Ajatuksena on helpottaa koiran alkuperän tunnistamista. Kennelliiton mukaan esimerkiksi löytökoirien omistaja olisi silloin helpompi selvittää ja myös niistä koituvat kustannukset vähenisivät.

Koiran ulkomaanmatka vaatii mikrosirun

–  Koiran matkustamisen vaatimukset voi tarkistaa Eviran sivuilta.

–  Vaatimukset pätevät, kun eläin matkustaa omistajan mukana. Pääsääntöisesti maahan voi tuoda viisi lemmikkiä.

–  Koiralla tulee matkustaessa olla tunnistusmerkintä eli nykyään mikrosiru. Lisäksi koiralla täytyy olla ainakin rabies- eli raivotautirokotus, ekinokokkoosilääkitys sekä EU-lemmikkipassi tai sen mallinen, lähtömaan virkaeläinlääkärin myöntämä terveystodistus.

–  EU:n ulkopuolelta tultaessa on saavuttava hyväksytyn maahantulopaikan kautta. Esimerkiksi lentäen voidaan saapua vain Helsinki-Vantaan lentoasemalle. 

Euroopan parlamentin eläinten hyvinvointiryhmän puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen (kok.) on samoilla linjoilla. Hän toivoo, että Suomi olisi EU:n tasolla aloitteellinen mikrosirupakossa.

–  EU:n on laitettava kasvava pentutehtailu kuriin muun muassa säätämällä seuraeläindirektiivi, johon sisältyy kissojen ja koirien sirutuspakko silloin, kun niitä välitetään lemmikeiksi, Pietikäinen sanoi Kennelliiton tilaisuudessa perjantaina.

Pietikäinen uskoo, että isoin syy koirien laittoman maahantuonnin kasvuun on tietämättömyys.

–  Tämä on hirvittävässä määrin väärin. Tämä on kasvavaa, raakaa bisnestä.

Pentutehtaassa samanrotuisia koiria on saatettu pitää lämmittämättömissä, siivoamattomissa tiloissa niin paljon kuin sinne niitä mahtuu. Eläimiä ei ole rokotettu, ja ravinto on usein ollut riittämätöntä.

Pietikäisen mukaan Suomessa kasvattajatoiminta on vastuullista ja eläimistä pidetään hyvää huolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.