Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Patrik Laine... – nämä suomalaispelaajat neuvottelevat NHL-sopimuksista, keinot ja takarajat vaihtelevat

NHL:ssä on suomalaisittain kesälläkin käsillä jännittävät ajat, sillä peräti 18 pelaajan sopimukset ovat katkolla jääkiekon huippuliigan organisaatioiden kanssa. 

Suurin osa suomalaispelaajista, joiden nykysopimus päättyy, on niin sanottuja rajoitettuja vapaita agentteja (RFA). Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa tulokaspaperinsa loppuun pelanneet Sebastian Aho, Patrik Laine ja Mikko Rantanen

Nykyisten seurojen tulee tehdä RFA-pelaajille neuvotteluoikeudet säilyttävä yhden kauden mittainen ensitarjous, jossa on tietyt ehdot riippuen pelaajan aiemmasta palkasta. Jos seura ei tee tätä, pelaajasta tulee rajoittamaton vapaa agentti (UFA). 

Pelaaja voi hyväksyä ensitarjouksen – mikä on harvinaista – jolloin kyseinen sopimus astuu voimaan, tai hylätä sen, jolloin muutkin seurat saavat tehdä hänelle tarjouksia. Esimerkiksi Laineen on uutisoitu mahdollisesti katsastavan muiden seurojen mielenkiintoa.  

Jos pelaaja hyväksyy toisen seuran tarjouksen, nykyinen seura voi pitää pelaajan itsellään vastaamalla samanveroisella paperilla. Jos se ei tätä tee, se saa pelaajan uudelta seuralta kompensaationa varausvuoroja.    

RFA-pelaaja tai tämän nykyinen seura voi viedä neuvottelut myös välimieskäsittelyyn missä tahansa vaiheessa prosessia. Jos pelaaja tekee tämän, hän ei voi enää hyväksyä muiden seurojen tarjouksia. Takaraja välimieskäsittelyn hakemiselle on pelaajalla 5. heinäkuuta ja seuralla 6. heinäkuuta. Itse käsittelyt käydään 20.7.-4.8. välillä.

Pelaajien kohdalla välimieskäsittelyn hakemisella on kuitenkin erityisehtoja. Esimerkiksi jos pelaaja on solminut tulokassopimuksensa 18-20-vuotiaana, hänellä pitää olla vähintään neljän vuoden ammattilaiskokemus Pohjois-Amerikasta hakeakseen käsittelyä. Muun muassa Laine, Aho, Rantanen ja Jesse Puljujärvi eivät voi etsiä ratkaisua välimieskäsittelystä. 

Sopimusneuvotteluissa voidaan ajautua myös viime syyskaudella nähtyyn umpikujaan, kun ruotsalaistähti William Nylander ja Toronto Maple Leafs väänsivät kättä viimeiseen päivään saakka. Jos sopimus ei olisi syntynyt joulukuun 1. päivän takarajaan mennessä, Nylander ei olisi saanut pelata NHL:ssä koko kaudella. 

Kokeneella Filppulalla ekstrasuojaa

UFA-pelaajia löytyy suomalaisista kolme: Valtteri Filppula, Joonas Donskoi ja Kalle Kossila. Filppula ja Donskoi ovat rajoittamattomia vapaita agentteja ikänsä puolesta (yli 27-vuotiaita, Filppula myös kokemuksensa puolesta), Kossilaa ei puolestaan ole varattu lainkaan. 

He ovat vapaita neuvottelemaan minkä tahansa seuran kanssa ja hyväksymään minkä tahansa sopimuksen. Virallinen neuvotteluaika alkaa 1. heinäkuuta.  

Filppulalla oli lisäksi sopimuksessaan NMC-ehto (no movement clause), joka estää pelaajan kauppaamisen tai lähettämisen alasarjoihin ilman pelaajan lupaa. Jos seurapomo haluaa eroon tällaisesta pelaajasta ilman tämän suostumusta, ainoa mahdollisuus on ostaa sopimus ulos. Näin kävi äskettäin Anaheim Ducksin tähtihyökkääjälle Corey Perrylle.  

Alla on lista suomalaispelaajista, joiden sopimukset NHL:ssä ovat katkolla. Listalta on jätetty pois pelaajat, jotka ovat tehneet jo sopimuksen toiseen liigaan, kuten esimerkiksi Jori Lehterä (KHL:n SKA Pietari), Harri Säteri (KHL:n Sibir Novosibirsk) ja Henrik Haapala (KHL:n Jokerit).

NHL-organisaatioiden suomalaispelaajat, joiden sopimukset katkolla:

PelaajaSeuraSopimusEhtoVälimieskäsittelyoikeusPalkka 2018-19*
Valtteri FilppulaNew York IslandersUFANMC-2 750 000
Joonas DonskoiSan Jose SharksUFA--1 900 000
Joel ArmiaMontreal CanadiensRFA-
kyllä1 850 000
Markus GranlundVancouver CanucksRFA-
kyllä1 475 000
Sebastian AhoCarolina HurricanesRFA-
ei925 000
Patrik LaineWinnipeg JetsRFA-
ei925 000
Jesse Puljujärvi Edmonton OilersRFA-
ei925 000
Saku MäenalanenCarolina HurricanesRFA-
kyllä925 000
Antti SuomelaSan Jose SharksRFA-
kyllä925 000
Joonas KorpisaloColumbus Blue JacketsRFA-
kyllä900 000
Mikko RantanenColorado AvalancheRFA-
ei894 167
Julius HonkaDallas StarsRFA-
ei863 333
Kasperi KapanenToronto Maple LeafsRFA-
ei863 333
Ville HussoSt. Louis BluesRFA-
kyllä847 500
Artturi LehkonenMontreal CanadiensRFA-
kyllä839 166
Juho LammikkoFlorida PanthersRFA-
ei717 500
Alex LintuniemiLos Angeles KingsRFA-
kyllä650 000
Kalle Kossila Anaheim DucksUFA-
-650 000

*Yhdysvaltojen dollareita

Lue myös:

    Uusimmat